01 Ιουλίου 2024

[στο Ηραίο Περαχώρας Λουτρακίου, 30.06.2024]

Η προγραμματισμένη, από τον Π.Ο.Υ., πεζοπορία στο παραθαλάσσιο μονοπάτι, στα δυτικά Γεράνεια*, για την 30 Ιούνη 2024, η οποία ήτανε το κεντρικό μέρος τής εκδήλωσης τού Π.Ο.Υ., δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί καθώς για τη μέρα εκείνη δεν επιτρεπόταν η διέλευση προσώπων ή και οχημάτων σε δασικές εκτάσεις, στο νομό Κορινθίας, ο οποίος βρισκότανε σε επίπεδο κινδύνου 4, με βάση  τον «Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς». Στο νομό Κορινθίας, για το 2024, δεν επιτρέπεται η διέλευση και παραμονή σε δασικές περιοχές όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι 4 ή 5.
Από όταν προγραμματιζόταν η εκδήλωση, αυτό, δεν μπορούσε να είναι γνωστό, αλλά για κάθε ενδεχόμενο υπήρχε και σχέδιο Β, το οποίο ακολουθήθηκε και μεταξύ άλλων περιλάμβανε επίσκεψη στα πιο αξιόλογα σημεία τής δυτικότερης άκρης τής χερσονήσου των Γερανείων:
-τον Αρχαιολογικό χώρο, με ίχνη αρχαίας οχύρωσης σε ύψωμα, περί τα 100 μ. ανατολικά τού Φάρου Μελαγκάβι (εικόνες από την οποία θα παρουσιαστούνε κατωτέρω) και

Ακολουθούν εικόνες από
-τα σωζόμενα ερείπια, με νεότερες διαμορφώσεις, τειχών, δίπλα στο δρόμο, λίγα μέτρα από την Αρχαία Κρήνης Ηραίου:


















-μια μικρή σπηλιά, με πολύ όμορφη θέα, λίγο πάνω από το μονοπάτι που ανεβαίνει στον Ι.Ν. Αγ Νικολάου και τον αναλημματικό μυκηναϊκό τοίχο:



















-τον αρχαίο δρόμο προς την περιοχή τού Φάρου Μελαγκάβι. Οι πρώτες τρεις από ένα σπηλαιώδες κοίλωμα, δυτικά και πάνω από τον Αρχαιολογικό χώρο Ηραίου. Στην 5η, δίπλα στο βράχο που προεξέχει στη θάλασσα, βρισκότανε το αρχαίο λιμάνι. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε περιοχή με έντονη τεκτονική δραστηριότητα και, στους αιώνες που ακολούθησαν, το τοπίο έχει διαφοροποιηθεί. Στην τελευταία, μεταξύ άλλων, ψηλά αριστερά διακρίνεται ο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου ενώ κάτω η «Δυτική Αυλή» τού Αρχαιολογικού χώρου Ηραίου και πίσω της το νεότερο μικρό λιμανάκι με την ακτή και τον σύγχρονο αναλημματικό τοίχο, ο οποίος συγκρατεί το χώρο, που βρίσκονται τα αρχαία, από τη διάβρωση, την προβλήτα τού 1897 μ.Χ. κ.λπ.:

























-την αρχαία οχύρωση, στο ύψωμα, περί τα 100 μ. ανατολικά από το Φάρου Μελαγκάβι. Στην 1η εικόνα τα σκαλοπάτια που οδηγούσανε στο οχυρό, από νότια. Στις 4η και 5η η είσοδος από βορειοδυτικά. Στη 2η εικόνα μια αρχαία δεξαμενή νερού, σμιλευμένη στο βράχο και χώρος απόθεσης σκουπιδιών από επισκέπτες (ΕΛΕΟΣ…). Στην 3η εικόνα οι λίθοι υποδεικνύουνε τη θέση πύργου ή είναι το όριο τού τείχους τής οχύρωσης. Δεν είδαμε κάποια πινακίδα και η υπόθεση ότι πρόκειται για οχυρωματική θέση είναι προσωπική.:






  
















* Από παλαιότερες αναρτήσεις στο παρόν: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: