24 Ιουλίου 2022

[δυτικά Γεράνεια, Ηραίο Περαχώρας – Σαπούνθι, 19.07.2022]

Πριν ένα χρόνο είχαμε κάνει αναφορά για το μονοπάτι που ξεκινούσε από το ακρωτήρι Ηραίου Περαχώρας και κατέληγε στο ακρωτήρι Στέρνα όπου μάλιστα είχαμε παρουσιάσει εικόνες από το τμήμα του μεταξύ τής περιοχής (και ομώνυμου κολπίσκου) Σαπούνθι και του ακρωτηρίου Στέρνα, με πιο χαρακτηριστικό της σημείο τη φυσική γέφυρα.
Στο παρόν ακολουθήσαμε την υπόλοιπη σχεδόν διαδρομή εκκινώντας από τη μια άκρη του (στο ακρωτήρι Ηραίο) μέχρι το ύψος τού βράχου στη θάλασσα λίγο νοτιότερα από το Σαπούνθι.
Και αυτό το κομμάτι τής διαδρομής, το οποίο έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί...


















...είναι υπέροχο και οι εικόνες που ακολουθούνε μεταφέρουν ένα μικρό ψήγμα τής ομορφιάς τού τοπίου.
Ξεκινώντας από το ακρωτήρι Ηραίο, διαπιστώνουμε ότι το μονοπάτι κινείται μες σε χαμηλή ή πευκώδη βλάστηση, σε έδαφος κατά κανόνα επίπεδο, κοντά στο όριο τής έντονα απόκρημνης – διαβρωμένης και εμφανώς υπερυψωμένης εξ αιτίας τής έντονης τεκτονικής σεισμογενούς δραστηριότητας τής περιοχής – ακτής και αυτή η εικόνα διατηρείται, πλην ελαχίστων σημείων, μέχρι το σημείο που το μονοπάτι συναντά ένα χωματόδρομο, ο οποίος έρχεται από το βορειοδυτικό άκρο τής λίμνης Ηραίου Βουλιαγμένης. 






























Εκεί συναντήσαμε μια, από τις πολλές τής διαδρομής, σπηλιά εικόνες από την οποία ακολουθούν.






















Συνεχίζοντας το μονοπάτι διαπιστώνουμε ότι το τοπίο έχει αλλάξει καθώς δεν υπάρχει πλέον επίπεδο έδαφος παρά μόνο η έντονα επικλινής και κατά τόπους σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά, που χάνεται μες στη θάλασσα, με το μονοπάτι να κινείται στην πλαγιά αυτή μες σε ένα αναγεννημένο νεαρό πευκοδάσος.






















Η διαδρομή μας, προτού επιστρέψουμε μέσω τού ίδιου μονοπατιού, έφτασε στο σημείο τού βράχου λίγο νοτιότερα από την περιοχή και ομώνυμο κολπίσκο Σαπούνθι. Στην επόμενη, μεταξύ των ακτών τής Βοιωτίας στο βάθος και του βράχου με την πλησίον του ακτή, διακρίνεται το ακρωτήρι Στέρνα. 









































Κλείνοντας οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μπορεί μεν το μονοπάτι φαινομενικά να μην παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά ο πεζοπόρος θα πρέπει να φορά οπωσδήποτε ορειβατικού τύπου υποδήματα και να έχει μαζί του ορειβατικό μπαστούνι. Σε κάποια σημεία το έδαφος, στο οποίο περνά το μονοπάτι, είναι σαθρό ή βραχώδες, δίπλα σε γκρεμό, και ένα στραβοπάτημα μπορεί να αποβεί έως και μοιραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: