26 Ιουλίου 2021

[στα δυτικά Γεράνεια Όρη – Στέρνα – Σαπούνθι, 23.07.2021]

Τα Γεράνεια Όρη ανήκουν στους πολύ όμορφους ορεινούς όγκους του ελλαδικού χώρου, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος έχει πληγεί από φωτιές ή εμπρησμούς, που ξεκίνησαν από ανθρώπινες δραστηριότητες, με πλέον πρόσφατες/ους αυτές/ούς του Ιούλη 2018 και Μάη 2021.
Υπάρχουν όμως μέρη, στα Γεράνεια Όρη, τα οποία παραμένουν (σχεδόν) απείραχτα όπως οι δυτικές τους παρυφές, όπως συναντούνε τη θάλασσα, στον Κορινθιακό Κόλπο. Εκεί υπάρχουνε πανέμορφα σημεία και διαδρομές, όπως αυτή που ακολουθήσαμε το πρωινό τής 23 Ιούλη 2021, περιμετρικά τής περιοχής Στέρνα. Η διαδρομή, περί τα 6,3 χλμ. μήκος, σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων.


















Ξεκινήσαμε πεζή από τον Ι.Ν. Ανάληψη και το πηγάδι, στη θέση 38°02’32’’N 22°53’41’’E, το οποίο έχει σμιλευτεί στο βράχο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλη η περιοχή των δυτικών Γερανείων έχει πολλά παλιά αλλά και αρχαία πηγάδια ή κρήνες, κάποια από τα οποία ανά καιρούς έχουμε παρουσιάσει στο παρόν blog.
























Κατεβαίνοντας το δασικό χωματόδρομο, σε μια πευκόφυτη περιοχή όπου συλλέγεται ρετσίνι ... 





















..., στη θέση 38°02’40’’N 22°52’58’’E, συναντήσαμε ένα πηγάδι περιτειχισμένο.



















Στο τέλος τού δασικού χωματόδρομου, στην κρημνώδη, διαβρωμένη και ανυψωμένη από γεωλογικά φαινόμενα ακτογραμμή (ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται δίπλα σε μεγάλα σεισμικά ρήγματα), συναντήσαμε το μονοπάτι, με την εξαιρετική θέα, που κινείται παράλληλα στην ακτογραμμή και έρχεται από το Ακρωτήρι Ηραίο ή Μελαγκάβι. Το ακολουθήσαμε βορειοανατολικά, κατά μήκος τής ακτογραμμής τού όρμου Σαπούνθι, μέχρι το ακρωτήρι Στέρνα. Στην πορεία συναντήσαμε σπηλίτσες και βραχοσκεπή...





















... καθώς και την πανέμορφη φυσική γέφυρα στη θέση  38°02’54’’N 22°53’04’’E.



















Το μονοπάτι τελειώνει στο ακρωτήρι Στέρνα.





















Επιστρέψαμε από το δασικό χωματόδρομο, ο οποίος περνά μέσ’ από τον οικισμό Στέρνα, ξεκινώντας από μια πολύ γραφική ακτή ανατολικά τού ακρωτηρίου Στέρνα. 
Στην υπόψη ακτή ...



















... αξίζει να σημειώσουμε τη σπηλιά που υπάρχει εκεί ...






















... και παραδίπλα μια εσοχή που προσομοιάζει με αναθηματική κόγχη.    


Δεν υπάρχουν σχόλια: