01 Σεπτεμβρίου 2024

[στα δυτικά Γεράνεια, 31.08.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια όμορφη, σε καταπράσινο τοπίο, με κατά τόπους υπέροχη θέα, βατή (όλη σε χωματόδρομους πλέον ενός μικρού μέρους τής επιστροφής σε άσφαλτο), στα δυτικά Γεράνεια, βόρεια και βορειοδυτικά από το χωριό Περαχώρα Λουτρακίου. Η διαδρομή, μήκους περί τα 14 χλμ. και διάρκειας περί τις 3,5 ώρες, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:





























Ξεκίνησα από το δασικό χωματόδρομο που διακλαδίζεται από την επαρχιακή οδό Περαχώρας – Ασπροκάμπου – Στραβά, προς το εκκλησάκι των Αγ. Μακαβαίων:




















…και συνέχισα στον δασικό χωματόδρομο (ο οποίος όπως και αρκετοί στην ευρύτερη περιοχή είχανε συντηρηθεί, πριν το καλοκαίρι, από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να είναι εύκολα προσβάσιμοι σε περίπτωση φωτιάς) ανατολικά προς τη μονή Αγ. Νικολάου:



















-στην επόμενη σε πρώτο πλάνο το αρχαίο κάστρο στη θέση Παλαιόκαστρο Σκαλωσιάς, οι Αλκυονίδες νήσοι και στο βάθος το όρος Ελικώνας:


















-στην επόμενη ένας καταρράκτης ρέματος:
























-στην επόμενη διακρίνεται η μονή Αγ. Νικολάου, στη θέση Μαλαγάρι:


















Στο χώρο τής σύγχρονης μονής, εγκαταλελειμμένης με μισοτελειωμένα κάποια από τα κτίρια και την ακαλαίσθητη περιτείχιση με τσιμεντόλιθους, βρίσκεται ο παλιός, του 10ου ή 11ου μ.Χ. αι., ιερός ναός Αγ. Νικολάου με την χαρακτηρισμένη ως μνημείο εικονογράφηση. Με βάση πάντως την κολόνα στο Ιερό τού ναού και κάποια δομικά μέλη των τοίχων του ενδέχεται να χτίστηκε σε θέση αρχαίου Ναού...
































Δίπλα, λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά από τη μονή, υπάρχει μια σπηλιά, με βάθος 3-4 μ., με πλατιά και ψηλή περί το 1,90 μ. είσοδο, καπνισμένη οροφή, στην είσοδο τής οποίας υπάρχει ξερολιθιά, γκρεμισμένη μάλλον βίαια στο βόρειό της μέρος, που περισσότερο παραπέμπει σε οχυρωματική θέση παρά σε λίθινη περίφραξη στρούγκας (στην τελευταία διακρίνεται το αρχαίο οχυρό στη θέση Παλαιόκαστρο Σκαλωσιάς.):




























Επιστρέφοντας πέρασα από την περιοχή Στενόκορφα. Από την κορυφή τού εν λόγω κατάφυτου πεπλατυσμένου λόφου, δεν υπάρχει θέα, αλλά σε άλλα σημεία ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας προς την κορυφή, υπέροχη! Τα video ληφθήκανε προς τα νότια και νοτιοδυτικά. Στο πρώτο ξεχωρίζει η λίμνη Ηραίου Βουλιαγμένης:  
-στην επόμενη, που λήφθηκε από την κορυφή τού λόφου Στενόκορφα, διακρίνονται στο βάθος οι κορυφές των Γερανείων ορέων: Μακρυπλάγι, Μεγάλη και Μικρή Ντουσκιά και Μακρυβούνα.: 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: