05 Ιανουαρίου 2025

[στον Υμηττό, 04.01.1015]

Το συννεφιασμένο πρωινό τού Σαββάτου 04.01.2025, ακολούθησα μια πολύ εύκολη διαδρομή, στην κορυφογραμμή τού Υμηττού, νότια τής κορυφής του, στην ευρύτερη περιοχή τού αρχαίου Πύργου, με αφετηρία και κατάληξη το προτελευταίο πέταλο τού δρόμου που ανεβαίνει στις κεραίες και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κορυφή, εκεί που ξεκινά το μονοπάτι «Γολγοθάς». Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia: 






























Εικόνες από τη διαδρομή αυτή έχουνε παρουσιαστεί αρκετές φορές στο παρόν ιστολόγιο. Στο παρόν ακολουθούν εικόνες κυρίως από την είσοδο τού «Μικρού Βαράθρου» στην περιοχή τού αρχαίου Πύργου. Το «Μικρό Βάραθρο» βρίσκεται στη θέση 37°56’22’’N 23°47’45’’E, νοτιότερα και πολύ κοντά στο «Μεγάλο Βάραθρο», το οποίο βρίσκεται στη θέση 37°56’23’’N 23°47’46’’. Αμφότερα βρίσκονται δίπλα στο χωματόδρομο.
Μέχρι σήμερα είχα την εντύπωση ότι η θέση τής εισόδου του βρισκότανε πιο νότια και όχι μόλις 30 μ. από το «Μεγάλο Βάραθρο».
Περπατώντας στο χωματόδρομο και αφού πέρασα το «Μεγάλο Βάραθρο», πρόσεξα, δυτικά τού χωματόδρομου, ένα πολύ αβαθές ομαλό καρστικό βύθισμα (δείτε την πρώτη εικόνα κατωτέρω) λίγων τετραγωνικών μέτρων έκτασης με μια στενή τρύπα, δίπλα σε ένα πουρνάρι, η οποία έμοιαζε με είσοδο βαράθρου. Πράγματι η συγκεκριμένη είναι μια πολύ στενή είσοδος που (προφανώς) βγάζει στο «Μικρό Βάραθρο», η κύρια είσοδος τού οποίου βρίσκεται περί τα 2 μ. νότια τής προηγούμενης, στην άλλη πλευρά τού ανωτέρω πουρναριού. 
























Η κύρια είσοδος τού «Μικρού Βαράθρου»:



























Παρά τη συννεφιά και την υγρασία, η θέα προς τα ανατολικά ήταν εξαιρετική:

Γυρίζοντας πέρασα κοντά στα χείλη τού γκρεμού, κάτω από τον οποίο απλώνεται το Κακόρεμα:   



Δεν υπάρχουν σχόλια: