08 Μαΐου 2025

[στον Υμηττό, 08.05.2025]

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι, εδώ και καιρό, εικόνες από διαδρομές που έχω ακολουθήσει και αφορούνε τα περιαστικά βουνά τού λεκανοπεδίου τής Αθήνας: κυρίως τον Υμηττό, το Αιγάλεω και το Ποικίλο όρος, αλλά και την Πεντέλη και την Πάρνηθα, παρουσιάζονται μόνον εφόσον περιέχουνε πράγματα που δεν έχουνε ήδη  παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο.
Το πρωινό τής 8ης Μάη 2025, ακολούθησα την πολύ εύκολη, κυκλική, διαδρομή, στον Υμηττό, με αφετηρία και κατάληξη το χώρο πάρκινγκ, λίγες δεκάδες μέτρα βορειότερα τής Μονής Καισαριανής, η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:



Πρόκειται για διαδρομή από την οποία έχουνε παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη εικόνες πλην ενός σημείου, στη θέση 37°57’53’’N 23°48’19’’E, στη στροφή τού μονοπατιού που φεύγει βόρεια από την Καλοπούλα προς τη θέση «Θέα» [σ.σ. θέση «Θέα»: το σημείο που ξεκινά ο χωματόδρομος (υπάρχει και μπάρα), που κινείται πάνω από την Καλοπούλα και τη Μονή Καισαριανής και κατευθύνεται προς τους Κουταλάδες].
Στην υπόψη θέση είχα από καιρό δει ερείπια μικρών κτισμάτων ενώ ο χώρος είχε διαμορφωθεί με αναβαθμίδες και σκαλάκια, αλλά δεν είχα σταθεί ιδιαίτερα.
Το ανωτέρω πρωινό περνώντας αποφάσισα να δω λίγο το χώρο και...
























...αυτό που φαίνεται είναι ότι τα κτίσματα (στις εικόνες διακρίνονται τρία) δεν ήτανε χώροι κατοίκισης, αφού είναι πολύ μικρά, ούτε στάνες ή στρούγκες, αφού είναι πολύ πιο προσεγμένες και μικρότερες κατασκευές από τις παλιές πέτρινες στάνες και στρούγκες, αλλά μάλλον χώροι αποθήκευσης εργαλείων και προσωρινής παραμονής εργατών. Δίπλα στα ερείπια διακρίνεται μια πλατιά λακκούβα…


















…η οποία θα μπορούσε να είναι σκεπασμένη με χώματα παλιά είσοδος στοάς που ανοίχτηκε από μεταλλωρύχους. Ας μην ξεχνάμε ότι στον Υμηττό εκτός από τα πολλά διάσπαρτα λατομεία πέτρας αλλά και μαρμάρου λειτουργήσανε, μέχρι τα μέσα τού 20ου αιώνα, και μεταλλεία σιδήρου μέχρι μολύβδου. Ειδικά στους Κουταλάδες διακρίνονται λατομεία, ασβεστοκάμινα και μεταλλεία ενίοτε το ένα δίπλα στο άλλο!
Αν πράγματι η εν λόγω λακκούβα ήτανε παλιά είσοδος μεταλλείου, τότε αφενός δεν θα ήταν η μόνη αφετέρου τα ανωτέρω ερείπια θα ήτανε χώροι που θα χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι για αποθήκευση των εργαλείων τους κ.λπ.

Ακολουθούνε λίγες εικόνες από το ζεστό μαγιάτικο πρωινό, στον Υμηττό, με τις μεγάλες κατακόκκινες παπαρούνες να βροντοφωνάζουνε την Άνοιξη!


Μια ανοιχτή τσιμεντένια δεξαμενή νερού, παρά
μια τεχνητή λιμνούλα, με βρόμικά λιμνάζοντα νερά.


Νομίζω πώς αυτή είναι η καλύτερη
δυνατή θέα προς τους Κουταλάδες.







    

Δεν υπάρχουν σχόλια: