27 Ιουνίου 2025

[στο όρος Ποικίλο, 26.06.2025]

Περί τα 90 μ. βορειοανατολικά από τη Σπέλα Λεψινιώτη* (<Σπηλιά Ελευσινιώτη), που βρίσκεται γύρω στα 190 μ. βόρεια – βορειοδυτικά από την περιοχή Λεψινιώτικα** (στην οποία υπάρχουνε μερικά εντυπωσιακά βραχοσκεπή και εγκαταλελειμμένες στρούγκες), σε επιμήκη κακοτράχαλη προεξοχή βράχου με αρκετούς γκρεμούς βρίσκεται ένα μεγάλο βραχοσκεπές και μερικά μικρότερα. Πριν κατασκευαστεί η γραμμή τρένου Ικόνιο – Ασπρόπυργος, η πρόσβαση στις ανωτέρω περιοχές γινόταν από δυτικά, μέσω μονοπατιών. Τώρα γίνεται μόνο από μονοπάτι που έρχεται από ανατολικά, αλλά όχι για τα βραχοσκεπή βορειοανατολικά τής Σπέλας Λεψινιώτη από τα οποία το κυριότερο είναι πεζοπορικά απροσπέλαστο και μόνο με καταρρίχηση με σκοινιά μπορεί κάποιος να βρεθεί σε αυτό.
Το πρωινό τής 26ης Ιούνη 2026, έκανα μια προσπάθεια να προσεγγίσω την περιοχή με τα βραχοσκεπή βορειοανατολικά τής Σπέλας Λεψινιώτη.
Η διαδρομή που ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
























Η διαδρομή εκτός μονοπατιού έγινε σε κακοτράχαλο γενικά πεδίο, με πυκνή βλάστηση, ανάμεσα στα κενά που αφήνουνε τα πουρνάρια. Επιστρέφοντας όμως κινήθηκα νοτιότερα περνώντας πάνω από τα Λεψινιώτικα σε μια πιο βατή διαδρομή. Τα δύο βραχοσκεπή, που παρουσιάζονται στις 4η μέχρι 9η εικόνα, αφορούνε τα μόνο εφικτά προσεγγίσιμα πεζή ενώ το μεγαλύτερο τής περιοχής υποθέτω ότι βρίσκεται στον κάθετο βράχο, στον γκρεμό, στην 10η εικόνα. Στην 1η εικόνα διακρίνεται η ράχη, από βόρεια, δυτικά τής οποίας βρίσκεται η περιοχή με τα υπόψη βραχοσκεπή, νότια η περιοχή Λεψινιώτικα και νοτιοδυτικά η Σπέλα Λεψινιώτη. 



















               
















Δεν υπάρχουν σχόλια: