12 Μαρτίου 2019

[στην Τρύπια Σπηλιά 09.03.2019]

Η Τρύπια Σπηλιά βρίσκεται στα 538 μ. υψόμετρο, στις βόρειες πλαγιές τού Μαυροβουνίου, όπως λέγεται το νότιο μέρος τού Υμηττού, και προσεγγίζεται από την Τερψιθέα Γλυφάδας ή από την περιοχή Σφηττός Κορωπίου. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε, γύρω στα 4 χλμ. και διάρκειας μιας ώρας και ενός τετάρτου, ξεκίνησε από το γήπεδο που βρίσκεται στην οδό Αγ. Νεκταρίου στην Τερψιθέα Γλυφάδας (στα 167 m. υψόμετρο) και κινήθηκε κατά μήκος ενός ανηφορικού και καλά σημειωμένου μονοπατιού (βλέπε χάρτη από τη wikimapia). 



Η διαδρομή για ένα περίπου χιλιόμετρο κινείται στα όρια τής περίφραξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων, πάνω στον υδροκρίτη, μετά στρέφεται ανατολικά μες στο δάσος, κατόπιν νότια, αλλά πλέον στις με έντονες κλίσεις πλαγιές τού βόρειου μέρους τού Μαυροβουνίου, και πάλι ανατολικά, βορειοανατολικά.
Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, με θέα που φτάνει νότια μέχρι την Πελοπόννησο και δυτικά μέχρι το όρος Κυλλήνη (Ζήρεια) στην Κορινθία, και διανθίζεται από εικόνες πεύκων σε τοπίο στο οποίο κυριαρχούνε λευκά βράχια.












Η Τρύπια Σπηλιά είναι αυτό που απέμεινε όταν κατέρρευσε η οροφή σπηλαίου και έμεινε μόνον το κομμάτι πάνω από την είσοδό της. Η οροφή βρίσκεται πλέον σκορπισμένη σε μορφή μεγάλων κομματιών βράχων μες στο έντονα επικλινές δάπεδό της. Ένα πραγματικό φυσικό μνημείο τού Υμηττού!













Προτού επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι συνεχίσαμε για λίγο, περίπου 500 μ., και περάσαμε από την Στρογγυλή Σπηλιά και τα ερείπια πιθανής αρχαίας οχύρωσης με εξαιρετική θέα προς την περιοχή τής Γλυφάδας. 
























Να σημειώσουμε ότι λίγο βορειότερα περνούσε η αρχαία Σφηττία Οδός, την οποία χρησιμοποιούσαν επί τουλάχιστον 2,5 με 3 χιλιάδες χρόνια (από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα μέσα τής δεκαετίας τού 1950) για τις πεζή ή με ζώα μετακινήσεις τους, από την περιοχή τής Αιξωνής (Γλυφάδα) προς τα μεσόγεια και αντιστρόφως.
Αν συνεχίζαμε θα περνούσαμε, από την περιοχή Σταυρός, σημείο συνάντησης αρκετών μονοπατιών, στο διάσελο Νότιου και Βόρειου Υμηττού, και μετά ανατολικά, ακολουθώντας πλέον την πορεία τής Σφηττίας Οδού, θα καταλήγαμε στην αρχαία ακρόπολη Σφηττού και την Ι.Μ. Βηθλεέμ και το Κορωπί ή το λόφο Προφήτη Ηλία με τα Ιερά Ομβρίου Διός και Προοψίου Απόλλωνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: