21 Ιουλίου 2019

Οι ενετικές οχυρώσεις στο πέρασμα Μαρίτσα των Ονείων Ορέων.



Τα Όνεια Όρη είναι μια μικρή μακρόστενη οροσειρά, μήκους 9,5 περίπου χλμ., μέγιστου υψόμετρου 599 μ. από τη θάλασσα (σε ορισμένα site αναφέρονται μόνον οι κορυφές Προφήτης Ηλίας 581 μ. και Οξύ 562 μ.), που εκτείνεται στη διεύθυνση ανατολής δύσης. Ανατολικά, όπου λειτουργεί λατομείο, καταλήγει στις Κεχριές και τα Λουτρά Ωραίας Ελένης και δυτικά στο χωριό Σολομός, νοτιοανατολικά τού Ακροκορίνθου. Λαμβανομένου υπόψη τού απόκρημνου των βόρειων πλαγιών τους πρόκειται για ένα φυσικό τείχος στο οποίο υπάρχουν δύο περάσματα (δεν υπολογίζεται το παραθαλάσσιο πέρασμα Κεχριών Λουτρών Ωραίας Ελένης): Ανατολικά το Στανοτόπι  και στο μέσο του, μεταξύ τών χωριών Ξυλοκέριζας και Αγίας Παρασκευής, το Μαρίτσα. Σε αυτά τα περάσματα υπάρχουν ερείπια αρχαίων (ελληνιστικών χρόνων) Καστρών και οχυρώσεων και ενετικών οχυρωματικών έργων, τα οποία χτιστήκανε για να εποπτεύουνε τα υπόψη περάσματα. Επίσης υπάρχουνε και άλλα, διάσπαρτα στα Όνεια Όρη,  αρχαία οχυρωματικά έργα.

Στο Στανοτόπι υπάρχουνε διάσπαρτα μόνον οικοδομικά υλικά των αρχαίων οχυρωματικών έργων ενώ τα ενετικά βρίσκονται μες στο χώρο των εγκαταστάσεων τού λατομείου και μέρος τους έχει χαθεί από τη λειτουργία του.

Στο παρόν (εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα σε μορφή pdf) παρουσιάζονται εικόνες από τις ενετικές οχυρώσεις στο πέρασμα Μαρίτσα και τη θέα προς τους Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπους, τα Γεράνεια όρη και την ανατολική πεδινή Κορινθία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα οχυρωματικά έργα στα Όνεια Όρη, που βεβαίως, παρά την ολοκληρωτική εγκατάλειψή τους, έχουν αρχαιολογική αξία, αλλά δεν συνδέονται με κάποιο ιστορικό γεγονός. Οι εκάστοτε εισβολείς προς την Πελοπόννησο τα παρέκαμπταν εύκολα. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το καθόλα έγκριτο site για τα μεσαιωνικά Κάστρα και οχυρωματικά έργα στον ελλαδικό χώρο: kastra.eu στη σελίδα για τα Κάστρα στα Όνεια Όρη: kastra.eu/oneia αναφέρει μόνον το ανατολικότερο από τα τρία που βρίσκονται στο πέρασμα Μαρίτσα.










βλέπε συγκριτικά και το χάρτη από wikimapia:



















Το δυτικότερο οχυρωματικό έργο:
























Φεύγοντας από τα δυτικότερα οχυρωματικά έργα συνάντησα έναν νεαρό βοσκό με το κοπάδι του, 





















ο οποίος με μεγάλη προθυμία και τα σπασμένα του ελληνικά βοήθησε πάρα πολύ υποδεικνύοντας το σωστό μονοπάτι, σε ένα παρθένο πευκοδάσος που καλύπτει ολόκληρα τα κακοτράχαλα Όνεια Όρη προσφέροντας απλόχερα τη δροσιά του, προς τα υπόλοιπα οχυρωματικά έργα ανατολικότερα.

To κεντρικό και μικρότερης έκτασης οχυρωματικό έργο:




















Το ανατολικότερο οχυρωματικό έργο:









Δεν υπάρχουν σχόλια: