Στο παρόν ακολουθούμε, στις βόρειες και ανατολικές παρυφές τού Διονυσοβουνίου, τη διαδρομή από το νεκροταφείο Ραπεντώσας προς ένα από τα ομορφότερα μυστικά σημεία τής Πεντέλης: τον σχεδόν 20 μ. ύψος Καταρράκτη τής Ραπεντώσας, την παλιά γκρεμισμένη Υδατογέφυρα, την Τεχνητή Λίμνη και το τεχνητό Φράγμα Ραπεντώσας.
Αρχικά ακολουθούμε τη διαδρομή (βλέπε χάρτη από τη wikimapia)
κατά μήκος τού δασικού χωματόδρομου, ο οποίος περνά δυτικά τής Τεχνητής Λίμνης και του Φράγματος,
και μας οδηγεί στην κοίτη τού ρέματος τής Ραπεντώσας.
Εκεί αρχικά κινούμαστε δυτικά και μετά από μια πανέμορφη διαδρομή (δεν σημειώνεται στον χάρτη)
συναντάμε, κάπου προφυλαγμένο, τον Καταρράκτη.
Επιστρέφουμε αφήνοντάς τον όπως τον βρήκαμε, λες και δεν τον έχει άνθρωπος γνωρίσει, και συνεχίζουμε ανατολικά. Η διαδρομή στην κοίτη τού ρέματος τής Ραπεντώσας πολύ όμορφη.
Κατόπιν συναντάμε την γκρεμισμένη Υδατογέφυρα, που μετέφερε παλαιότερα νερό στο Μαραθώνα,
και σύντομα μπαίνουμε στο χώρο τής Τεχνητής Λίμνης (που αυτή την εποχή έχει λίγο νερό και επιτρέπει την κάθοδο σε μέρος τού πυθμένα της) και τού Φράγματος,
το οποίο κατασκευάστηκε για να περιορίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα στην πεδιάδα τού Μαραθώνα, όταν λόγω έντονων κατακρημνίσεων, στις βόρειες πλευρές τής Πεντέλης, στο Διονυσοβούνι και τις δυτικές πλευρές τού Αγριλικίου, τα πέντε κύρια ρέματα (σημειώνονται στο χάρτη) και τα δεκάδες δευτερεύοντα που όλα τελικά συγκεντρώνονται στο χώρο, σήμερα, της Τεχνητής Λίμνης και συνεχίζουνε βόρεια, ως ένα, μες από την κοιλάδα που βγαίνει στην περιοχή τού Βρανά, κατεβάζουνε ορμητικά μεγάλες ποσότητες όμβριων νερών.
Επιστρέφουμε ακολουθώντας μια διαφορετική διαδρομή λίγο ανατολικότερα.
Όλη μας η πορεία διήρκεσε μαζί με τις στάσεις περί τις τρεισήμισι ώρες.
Ειδικότερα για το μέρος της προς τον Καταρράκτη θα άξιζε να την ακολουθήσουμε εκ νέου την Άνοιξη. Ανάλογα βέβαια και με τις ποσότητες τού νερού που θα βρέξει φέτος και του χιονιού που θα ρίξει στην Πεντέλη, η Τεχνητή Λίμνη, την εποχή αυτή δεν θα είναι βατή πεζή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου