20 Νοεμβρίου 2020

[στο σπήλαιο Μπίμπεση, στον Υμηττό, 16.11.2020]

Στο παρόν ακολουθούμε μια κυκλική διαδρομή (βλέπε το χάρτη τής wikimapia



















) με αφετηρία και κατάληξη την οδό Τσώρτσιλ, στα Αστυνομικά Ηλιούπολης, η οποία κινήθηκε αρχικά κατά μήκος τού ρέματος Βαμβακιά, το οποίο αφήσαμε κινούμενοι, σε δασικό χωματόδρομο / μονοπάτι, νότια και μετά ανατολικά κατά μήκος τού υδροκρίτη ή υδατοκρίτη (*) μεταξύ των ρεμάτων Βαμβακιά (1η, αριστερά στην 4η, 5η και δεξιά στην 6η από τις φωτογραφίες που ακολουθούν) και Γκαλμπένη (2η ανάντη, 3η κατάντη, δεξιά στην 4η και αριστερά στην 6η ομοίως).
(*) Υδροκρίτης ή υδατοκρίτης είναι μια στενή λωρίδα γης, η οποία συνδέει δυο πλαγιές που καταλήγουνε σε ρεματιές που κινούνται σε παράλληλες διαδρομές και αν συναντιώνται αυτό συμβαίνει σε χαμηλότερα υψόμετρα.. 
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τμήμα τής διαδρομής για καμιά 200αριά μ. μέτρα μετά τον πρώτο πυλώνα τού ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται πρακτικά εκτός μονοπατιού.
























Κατόπιν κινηθήκαμε βόρεια, στο ύψος τής κορυφογραμμής, μέχρι του σημείου που ξεκινά το μονοπάτι προς το Μνημείο Μιχαηλίδη, το οποίο και ακολουθήσαμε. Στην 1η από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, στο βάθος, διακρίνονται οι λόφοι: Μαυροβούνι, Στρώμα, ο με 641 μ. υψόμετρο στον οποίο βρίσκεται ο Πρ. Ηλίας Γλυφάδας και Στραβαετός τού Νότιου Υμηττού. Στην 4η το σημείο που το μονοπάτι διασχίζει την περιοχή που σχηματίζεται το ρέμα Βαμβακιά.
























Περνώντας το Μνημείο Μιχαηλίδη, κινηθήκαμε για λίγες εκατοντάδες μέτρα ακόμη στο μονοπάτι και μετά ακολουθήσαμε μια διαδρομή (δίπλα, νότια και παράλληλα στο ρέμα Σαρίνα) εκτός μονοπατιού, σηματοδοτημένη πάντως με κούκους (σημάδια αποτελούμενα από 3-4 στοιβαγμένες πέτρες) και κίτρινα σημεία και καταλήξαμε στον ψηλότερο από τους δασικούς χωματόδρομους που διατρέχουνε τις πλαγιές τού Υμηττού, από τον Καρέα μέχρι την Αργυρούπολη. Στη 2η εικόνα, από αυτές που ακολουθούν, διακρίνεται το ρέμα Σαρίνα, το οποίο διακρίνεται και στις 5η και 6η, στο σημείο που διασταυρώνεται με τον ως ανωτέρω αναφέραμε δασικό χωματόδρομο.
























Και τελικά στη Σπηλιά Μπίμπεση, στην οποία μπορείς, λόγω της μεγάλης κλίσης, να ανέβεις με τη βοήθεια των σχοινιών που βρίσκονται κατάλληλα τοποθετημένα.















 















Επιστρέφοντας περάσαμε δίπλα από τη Γούβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: