06 Δεκεμβρίου 2020

[στον ερειπωμένο Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα, στην περιοχή Μυκονιάτικα Αγ. Αναργύρων, 06.12.2020]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τον ερειπωμένο και αφημένο στη φθορά τού χρόνου, Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα, στην περιοχή Μυκονιάτικα Αγ. Αναργύρων, δίπλα στο σημείο συμβολής τού Κηφισού ποταμού με το ρέμα Φλέβας Ρουβικώνα.
Εδώ είχαμε κάνει αναφορά σε δυο ακόμη παλιά εκκλησάκια, στην ίδια περιοχή, κι εδώ από ένα ακόμη, προς τιμή τού Αγ. Γεωργίου, λίγο νοτιότερα, στη Νέα Κολοκυνθού.
Αξίζει να αναφέρουμε τη δουλειά που έχει γίνει από το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, στην οποία καταγράφηκαν τα εξωκλήσια εκατέρωθεν τού Κηφισού ποταμού, από τα βορειότερα σημεία του μέχρι τις εκβολές του στον Φαληρικό όρμο, στο Σαρωνικό κόλπο, με τη σημείωση ότι περιλαμβάνονται και τα νεότερα, που φτιαχτήκανε στον 20ο μ.Χ. αι., και η καταγραφή αφορά μια διευρυμένου πλάτους ζώνη / έκταση εκατέρωθεν τού Κηφισού ποταμού.
Τέλος, προτού τις εικόνες από το ερειπωμένο εκκλησάκι, είναι ευκαιρία να αναφέρουμε ότι η εικόνα που έχουμε για την πορεία τού εγκιβωτισμένου Κηφισού ποταμού, μες στο λεκανοπέδιο τής Αθήνας, διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Η αρχαία κοίτη του περνούσε ανατολικότερα, κατά μήκος της οδού Αγ. Άννης και, νοτιότερα, του ρέματος Πρ. Δανιήλ. Εδώ μάλιστα έχουμε παρουσιάσει εικόνες από την αρχαία γέφυρα πάνω από την αρχαία κοίτη τού Κηφισού ποταμού, στην Ιερά Οδό.
Οι αρχαίες εκβολές του επίσης ήτανε στην περιοχή τού επιβατικού λιμανιού τού Πειραιά, ο οποίος τα αρχαϊκά χρόνια ήτανε νησί, το οποίο ενώθηκε, στα ιστορικά χρόνια, με την υπόλοιπη αττική γη από τα υλικά που σταδιακά απόθετε ο Κηφισός ποταμός. Η πρώτη παρέμβαση στον Κηφισό ποταμό έγινε, τα αρχαία χρόνια, στην περιοχή νότια τής σημερινής περιοχής τού Ρέντη, όταν εκτράπηκε, για να αποφευχθεί η μεταφορά των φερτών υλικών μες στο λιμάνι τού Πειραιά, εκβάλλοντας πλέον στον Φαληρικό όρμο.    
Επίσης η λέξη κοίτη, αν εννοούμε μια λίγο ως πολύ βαθύτερη τού γύρω εδάφους κοίτη, εντός της οποίας θα κινούνταν ο Κηφισός ποταμός, δεν εκφράζει σωστά την εικόνα για την πορεία του. Όπως παραστατικά εκφράζει ο κάτωθι χάρτης,   





























... τον οποίο αλιεύσαμε από εδώ, ο Κηφισός ποταμός, στο λεκανοπέδιο τής Αθήνας κατέβαινε μες σε μια σημαντικού πλάτους αβαθή ζώνη (πλην ορισμένων σημείων όπως στη διασταύρωσή του με την Ιερά Οδό), μέσω της οποίας (διευρυμένης κοίτης του) μετέφερε αλλά και απέθετε φερτά υλικά από τα βουνά βόρεια τής Αθήνας. Μια (υποθέτω ελώδης) περιοχή που ανά καιρούς, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, θα πλημμύριζε όπως και οι γύρω περιοχές. Άλλοτε κατάρα άλλοτε ευλογία για τους καλλιεργητές τής περιοχής.  Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κηφισός ποταμός στους αρχαίους έλληνες λατρευόταν ως θεότητα ενώ για τους νεοέλληνες είναι ένας ακόμη τόπος να πετάνε σκουπίδια.   
Μετά την ελληνική επανάσταση τού 1821, και της επέκτασης τού οικιστικού ιστού, από τη συσσώρευση τού πληθυσμού που συνέβαινε τα επόμενα χρόνια, γινόντουσαν ανά καιρούς εργασίες διευθέτησης τής κοίτης τού Κηφισού ποταμού, η οποία πήρε τη σημερινή της μορφή το 2003.

-----------------------------------












Δεν υπάρχουν σχόλια: