09 Νοεμβρίου 2020

[σε δυο Ι.Ν. δυτικά τής κοίτης τού Κηφισού, 07.11.2020]

Δυτικά τής κοίτης τού Κηφισού ποταμού υπάρχουν αρκετοί παλιοί Ι.Ν., που η κατασκευή τους ανάγεται ακόμη και στους τελευταίους αιώνες τού Βυζαντίου και την ενετοκρατία. Κάποιοι από αυτούς είναι πιο γνωστοί (π.χ. ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, στο Αιγάλεω, στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κηφισού και οι Αγ. Ταξιάρχαι, στη συμβολή λ. Κωνσταντινουπόλεως και Κηφισσού, στο ύψος της Γέφυρας Ροσινιόλ) ενώ κάποιοι εντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Έναν από αυτούς, το ναϋδριο τού Αγ. Γεωργίου στη Νέα Κολοκυνθού είχαμε παρουσιάσει εδώ.
Οι ναοί αυτοί βρισκόντουσαν στα ανατολικά όρια των μεγάλων ιδιόκτητων εκτάσεων, δυτικά τού Κηφισού, και χρησιμοποιούνταν για κτηνοτροφικούς ή γεωργικούς σκοπούς. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μέχρι τις αρχές του 20ου μ.Χ. αι. και την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, που έγινε με κριτήριο το θρήσκευμα, δυτικά τού Κηφισού, εκτός από το κέντρο τού Πειραιά, τα λίγα σπίτια που συνιστούσανε το ψαροχώρι τής Καστέλλας και βόρεια το χωριό Αχαρνές όλες οι υπόλοιπες εκτάσεις ήταν ακατοίκητες πλην κάποιων οικισμών ή μεμονωμένων αγροτόσπιτων βοσκών.    

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από δύο ακόμη Ι.Ν. δυτικά τού Κηφισού και πολύ κοντά στην κοίτη του. Πρόκειται για τους Ι.Ν. Αγ. Νικολάου και της Παναγίτσας, που αμφότεροι βρίσκονται στην περιοχή Μυκονιάτικα των Αγ. Αναργύρων, κοντά στο σημείο που το ρέμα / ποτάμι Φλέβα Ρουβικώνα συμβάλει με τον Κηφισό. Πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι στην ίδια περιοχή, αλλά λίγο ανατολικότερα, δίπλα στο σημείο συμβολής των ποταμών, υπάρχει και τρίτο εκκλησάκι, του Αγ. Παντελεήμονα, εγκαταλελειμμένο σε ένα σκουπιδότοπο (θα επανέλθουμε εν καιρώ).

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου (στην τοιχοποιία τού οποίου υπάρχουν ενσωματωμένα αρχαία μέλη):


































Παναγίτσα (βρίσκεται μες σε ένα οικόπεδο με μια χρόνια ατελείωτη και μάλλον παρατημένη πολυκατοικία):






         

Δεν υπάρχουν σχόλια: