05 Δεκεμβρίου 2020

[στο λόφο "Πανί", στον Άλιμο, 05.12.2020]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το λόφο "Πανί" στον Άλιμο (σ.σ. το όνομα του το οφείλει στον αρχαίο Θεό Πάνα, οπότε μάλλον Πάνι αντί του Πανί, θα ήταν λογικότερο να καλείται, τουλάχιστον ηχητικά).
Ο λόφος έχει, από το 2012, χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος, κάτι απόλυτα δικαιολογημένο αν σκεφτούμε ότι, στο λόφο, έχουνε βρεθεί ίχνη κατοίκησης από τα νεολιθικά χρόνια και αρχαία λατομεία, όπως αυτό στη δυτική του μεριά. Η ανακήρυξή του ως αρχαιολογικός χώρος ελπίζεται ότι θα σταματήσει και την οικιστική καταπάτησή του αφού οι οικοδομές έφτασαν, από τη νότια μεριά του, λίγες δεκάδες μέτρα από την κορυφή του. Πάντα νόμιμα... Φυσικά, τα λίγα του εναπομείναντα στρέμματα (περί τα 115) χαμηλής βλάστησης, στην πεπλατυσμένη κορυφή του, απειλήθηκαν από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ τής 18ης Αυγούστου 2014 ενώ υπάρχουνε διάσπαρτα σκουπίδια νεοελλήνων.
Σήμερα στην κορυφή τού λόφου ...  
   



... διακρίνονται 

α) ερείπια οχυρωματικών έργων εποχής Β'ΠΠ (πιθανότατα γερμανικά για να προστατεύανε το αεροδρόμιο "Ελληνικό", στο οποίο ο λόφος δεσπόζει από τα βόρεια):
Ένα πολυβολείο (με πεσμένη μέσα του την κολόνα τής ΓΥΣ):



Ένα κτίσμα:

Τέλος ένας διαμορφωμένος κυκλικά χώρος όπου τα τσιμεντένια κομμάτια, στην περίμετρό του, υποδεικνύουν οχυρωματική θέση:


β) Στην ανατολική του μεριά σπηλαιώδη κοιλώματα...








... από τα οποία το μεγαλύτερο, το οποίο είναι μια μικρή σπηλιά, ανά καιρούς μετατρέπεται σε χώρος κατοίκησης:




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: