Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την περιοχή τού υδροκρίτη που ξεκινάει ανατολικά από τη δυτική πλευρά τού Στραβαετού και καταλήγει δυτικά στα όρια τής Αγ. Τριάδας Γλυφάδας, νότια τής Τερψιθέας (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί, όπου έχει σημειωθεί και η διαδρομή που ακολουθήσαμε – με κόκκινο η πορεία σε μονοπάτι και με κίτρινο εκτός μονοπατιού).
Κατ’ αρχή να αναφέρουμε για τους όρους Κιάφα και Δρυ.
Ο όρος Κιάφα είναι αρβανίτικος και σημαίνει διάσελο, στενό πέρασμα αλλά και ύψωμα ή χαμηλό λόφο.
Ο όρος Δρυ δεν σχετίζεται με το δέντρο Δρυς αλλά προέρχεται από το επίσης αρβανίτικο Δρίζα ή Δρίζι που σημαίνει ακανθότοπος.
Στο topoguide, ο όρος «Κιάφα Δρυ» αναφέρεται στην περιοχή μεταξύ των ρεμάτων, όπως την έχουμε σημειώσει στον προηγούμενο χάρτη. Αντίθετα στο βιβλίο «Τοπωνύμια της Αττικής», του Νίκου Νέζη, ο όρος «Κιάφα Δρυ» αναφέρεται στο λόφο τού Νότιου Υμηττού με υψόμετρο 641 μ, στις δυτικές πλαγιές τού οποίου βρίσκεται ο Ι. Ν. Πρ. Ηλία, ο οποίος (λόφος) αναφέρεται και ως «Δασωμένη Κορυφή».
Ξεκινήσαμε από το δεξαμενή ανατολικά τής Αίγλης Τερψιθέας, στην οποία και καταλήξαμε, και ανεβήκαμε το μονοπάτι προς τον Ι.Ν. Πρ. Ηλία. Συνεχίσαμε προς τα ανατολικά στο μονοπάτι και στα όρια τής σχεδόν πεπλατυσμένης κορυφής τού λόφου κινηθήκαμε, εκτός μονοπατιού νότια και κατόπιν κατά μήκος τού υδροκρίτη καταγράφοντας όμορφες εικόνες από την με έντονες καρστικές διαβρώσεις, με πολλά μικρά σπήλαια όπως και βραχοσκεπή, κορυφογραμμή και εκατέρωθεν περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου