Για τη Σφηττία οδό, από την Τερψιθέα Γλυφάδας μέχρι το διάσελο Βόρειου και Νότιου Υμηττού, «Σταυρός», είχαμε αναφερθεί παλαιότερα.
Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το τμήμα του πανάρχαιου αυτού δρόμου / περάσματος στην ανατολική μεριά τού Υμηττού, που κινείται παράλληλα στο ρέμα τής Ντούκας, από το σημείο που ξεκινά το μονοπάτι προς τον Ι.Ν. Πρ. Ηλία και τα Ιερά Ομβρίου Διός και Προοψίου Απόλλωνα (εδώ και εδώ) μέχρι το διάσελο «Σταυρός» (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί).
Ανεβαίνοντας, στη θέση 37°54’28’’N 23°48’29’’E, στα αριστερά μας όπως ανεβαίνουμε, συναντάμε τη δοκιμαστική σήραγγα Ντούκας, η οποία σχετίζεται με τις δοκιμαστικές σήραγγες στην άλλη πλευρά, στο ρέμα Πιρναρή, και το αποτυχημένο εγχείρημα, πίσω στο 1979, να κατασκευαστεί τούνελ που θα συνέδεε οδικά το Κορωπί, και την ευρύτερη περιοχή, με τη Γλυφάδα και τα νοτιοανατολικά προάστια τής Αθήνας.
Στη συνέχεια, στη θέση 37°54’33’’N 23°48’17’’E, στα αριστερά μας όπως ανεβαίνουμε, το αρχαίο πηγάδι τής Ντούκας (σ.σ. στα δεξιά - στην 5η από τις εικόνες που ακολουθούν - υπάρχει μια κατασκευή των νεώτερων χρόνων, σχετιζόμενη με το πηγάδι). Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νότιος Υμηττός, στα αρχαία χρόνια, εξ αιτίας της πολύ λιγότερης ποσότητας βροχής που δεχόταν συγκριτικά με το Βόρειο Υμηττό, πέρα από ονομαζόταν και Άνυδρος (σ.σ. επίσης και Ελάσσων Υμηττός σε αντιπαραβολή με το Βόρειο Υμηττό που καλούταν Μέγας Υμηττός). Για αυτό και είχανε κατασκευαστεί πολύ περισσότερα πηγάδια στο Νότιο Υμηττό μιας και δεν είχε πηγές, όπως ο Βόρειος.
Αφού ανεβήκαμε μέχρι το διάσελο ...
... στην επιστροφή κάναμε μια παράκαμψη προς την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά, νότια, στις βόρειες πλαγιές τού Μαυροβουνίου, όπου συναντήσαμε και πανέμορφα μικρά άνθια, όπως αυτά των τελευταίων τριών εικόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου