08 Νοεμβρίου 2020

[στο ρέμα Πιρναρή, στον Υμηττό, 05.11.2020]

Στο παρόν ακολουθούμε τη διαδρομή από την Τερψιθέα Γλυφάδας [σ.σ. η διαδρομή ξεκινά από το γήπεδο που βρίσκεται στο σημείο που διασταυρώνονται οι οδοί Αγ. Νεκταρίου και Τενέδου και για 1,5 περίπου χλμ. κινείται παράλληλα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις (σημ 3) και το νέο νεκροταφείο Γλυφάδας (από το οποίο οι δυο πρώτες φωτογραφίες)] κατά μήκος τής κοίτης τού ρέματος Πιρναρή, του φυσικού ορίου βόρειου και νότιου Υμηττού, μέχρι τον Σταυρό Υμηττού, που είναι το ψηλότερο σημείο τής κοίτης του και η περιοχή από όπου συλλέγει τα πρώτα (επιφανειακά) όμβρια νερά (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia). Παράλληλα στο ρέμα Πιρναρή, ενίοτε στην κοίτη του και διασταυρούμενο με αυτό, κινείται η διαδρομή τής αρχαίας Σφηττίας Οδού, που συνέδεε την αρχαία Κρωπία (η περιοχή τού Κορωπίου) με την αρχαία Αιξωνή (περίπου οι περιοχές τής σημερινής Γλυφάδας προς τον Υμηττό) και την αρχαία Αθήνα. Μια οδός που λειτούργησε αδιάλειπτα επί 2.500 με 3.000 χρόνια, μέχρι το 1950, οπότε και εγκαταλείφθηκε για να συντηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως πεζοπορικό μονοπάτι. Ο Σταυρός Υμηττού είναι το χαμηλότερο σημείο τού διάσελου βόρειου και νότιου Υμηττού και ένα σημείο αναφοράς για τους ορεινούς πεζοπόρους αφού από εκεί ξεκινάνε (ή μάλλον διασταυρώνονται) μονοπάτια προς το βόρειο Υμηττό, το Κορωπί (ακολουθώντας τη διαδρομή τής Σφηττίας Οδού) και το νότιο Υμηττό (είτε ανεβαίνοντας το Μαυροβούνι είτε κινούμενοι χαμηλά σε δασικό χωματόδρομο στις ανατολικές παρυφές τού Μαυροβουνίου).
Στο δρόμο μας περάσαμε από δυο εισόδους τυφλών σηράγγων (σημ 1), που εγκαταλείφθηκαν, και την εντυπωσιακή Θρακιά Σταυρού (σημ 2).

Σημ 1. Οι σήραγγες αφορούσαν ένα έργο, που είχε δρομολογηθεί στη δεκαετία του 1970. Είχε στόχο στη δημιουργία τούνελ, κάτω από τον Υμηττό, που θα συνέδεε την Αθήνα με τα μεσόγεια, αλλά εγκαταλείφθηκε για τεχνικούς λόγους. Μια ακόμη είσοδος τυφλής σήραγγας, για το ίδιο έργο, υπάρχει στην ανατολική πλευρά τού Υμηττού, δίπλα στο ρέμα τής Ντούκας, δίπλα στο οποίο επίσης περνούσε η Σφηττία οδός, και βρίσκεται περί τα 2,7 χλμ. μετά (όπως έρχεται κάποιος από Κορωπί) το αρχαίο κάστρο Σφηττού (ή του Χριστού).
Σημ 2. Ο όρος Θρακιά ξεκίνησε να αναφέρεται για μεγάλα βάραθρα στις περιοχές τού Υμηττού και της Λαυρεωτικής αλλά επικράτησε περαιτέρω.      
Σημ 3. Ένα μικρό τμήμα της διαδρομής, αμέσως μετά το νεκροταφείο, και με βάση πινακίδες, γίνεται σε χωματόδρομο στον οποίο μπορείς μεν να κινηθείς / περάσεις πεζός, αλλά οι υπεύθυνοι τού στρατοπέδου διατηρούνε το δικαίωμα να σε ελέγξουν.  
Σημ 4. Στην τρίτη εικόνα διακρίνεται η Τρύπια Σπηλιά στο Μαυροβούνι τού Νότιου Υμηττού.









Είσοδος δοκιμαστικής σήραγγας στη θέση 37°54'42"N 23°47'44"E:


Θρακιά Σταυρού στη θέση 37°54'44"N 23°47'45"E:


Είσοδος δοκιμαστικής σήραγγας στη θέση 37°54'41"N 23°47'48"E:



----------------------------------------


Φτάνοντας στο διάσελο (το Σταυρό Υμηττού), βλέπουμε μια διαμόρφωση των βράχων σε σκαλοπάτια.

   









Δεν υπάρχουν σχόλια: