30 Μαΐου 2022

[στο σπήλαιο Πανός, στην Πάρνηθα, 28.05.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από το περίφημο σπήλαιο Πανός, στην Πάρνηθα.
Η διαδρομή που ακολουθήσαμε, το πρωινό τής 28ης Μάη 2022, έχει σημειωθεί στο χάρτη από το google earth:















Ακολουθήσαμε την ίδια διαδρομή, την οποία είχαμε πάρει την 14.05.2022 όταν πήγαμε στο σπηλιά Πρέμη, αλλά αυτή τη φορά συνεχίσαμε προς Ταμίλθι κλπ. 

Στην πρώτη εικόνα διακρίνεται η είσοδος τής σπηλιάς Πρέμη ενώ πίσω από τον απόκρημνο βράχο που τη φιλοξενεί η Αλογόπετρα. Στο βάθος το Θριάσιο Πεδίο.




















Η πηγή Ταμίλθι.























------------------























Στην επόμενη το μονοπάτι περνά από ένα πέτρινο τοιχίο, το οποίο όμως χτίστηκε για να προστατεύει το μεταλλικό σωλήνα, που βρίσκεται μέσα του, ο οποίος μεταφέρει νερό που συλλέγεται από φρεάτια, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος τής διαδρομής. Ο σωλήνας αυτός κινείται κάτω από το μονοπάτι που ακολουθούμε, σε μεγάλο μέρος του. 

     





















Στην επόμενη μια εντυπωσιακή άποψη τής απόκρημνης πλαγιάς / ορθοπλαγιάς Παγανιά όπου περνάει και η περίφημη via ferrata στο Άρμα.


















----------------























Από εδώ – το σπήλαιο Πανός βρίσκεται από κάτω – το μονοπάτι απαιτεί πολύ προσοχή γιατί κατεβαίνει μια απόκρημνη πλαγιά όπου συμβαίνουνε συχνά κατολισθήσεις.
























Στα τελευταία μέτρα θα χρειαστεί κάποιος να κατέβη αυτό (καλά στερεωμένο συρματόσχοινο και σμιλευμένα στο βράχο πατήματα):
























Θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό που δείχνει και σίγουρα πολύ πιο ασφαλές από το μονοπάτι λίγο παραπάνω, όπου το παραμικρό λάθος σε οδηγεί στο κενό.

Ο χώρος μπροστά στην είσοδο τού Σπηλαίου Πανός. Στα βράχια έχουνε σμιλευτεί κόγχες. 

























Ο χώρος στην αρχαιότητα ήταν λατρευτικός χώρος τού Θεού Πάνα και των Νυμφών. Στα πρώτα χρόνια τής εκχριστιανισμένης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο χώρος καταστρέφεται τελείως από φανατικούς χριστιανούς ενώ η αρχαιολογική υπηρεσία – το σπήλαιο βρέθηκε τυχαία μες σε πλατάνια το 1900 από τον αρχαιολόγο Σκιά και στη συνέχεια εξερευνήθηκε – ανακάλυψε δύο χιλιάδες (2.000) περίπου λυχνάρια που ανάγονται στον 4ο μ.Χ. αι.. Γι’ αυτό και ονομάστηκε και Λυχνοσπηλιά.

Ακολουθούν εικόνες από το εσωτερικό τού σπηλαίου. Στη δεύτερη διακρίνονται σμιλευμένα σκαλοπάτια που διευκολύνουν, στο γλιστερό δάπεδο του, το πέρασμα προς το βάθος τού σπηλαίου.  































Επιστρέψαμε από το ίδιο δρόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: