30 Ιουλίου 2022

[σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους στα Μέθανα, 27.07.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους στην ηφαιστειακή χερσόνησο των Μεθάνων.

Από τα σωζώμενα ερείπια τού αρχαίου Τείχος Νικία, που βρίσκεται στο στενό πέρασμα από την περιοχή τής Τροιζίνας προς τη χερσόνησο των Μεθάνων, 360 μ. μέτρα βορειότερα τού Φρούριου Φαβιέρου. Το τείχος κατασκευάστηκε από τον αθηναίο στρατηγό Νικία, το 425 π.Χ., στα χρόνια τού πελοποννησιακού πολέμου.


























Από την αρχαία ακρόπολη των Μεθάνων, το Παλαιόκαστρο όπως λέγεται σήμερα, η οποία βρίσκεται δίπλα στον παραλιακό δρόμο, ο οποίος οδηγεί στο χωριό Βαθύ από νότια, στη διασταύρωση του με το δρόμο που ανεβαίνει προς το Μεγαλοχώρι. Στην περιοχή έχουνε βρεθεί ίχνη κατοίκησης από το 5.000 π.Χ. Από το τείχος ανά καιρούς έχουν αφαιρεθεί λίθοι που χρησιμοποιηθήκανε στον περίβολο τής παρακείμενης μικρής εκκλησίας, του Αγ. Νικολάου, και τα σπίτια τής περιοχής. Μπρoστά στην εκκλησία διακρίνεται και ένας ασπρισμένος αρχαίος κίονας.



























Από τον μικρό πύργο, του 4ου π.Χ. αι., που βρίσκεται σε σημείο που δέσποζε της περιοχής νότιά του,  στη θέση 37°35'00''N 23°22'33''E κοντά στο χωριό Δρισταίϊκα.





















και

Από τον μυκηναϊκό οικισμό με Ιερό, που βρίσκεται βόρεια / βορειοανατολικά τής πόλης των Μεθάνων, στη θέση 37°35'36''N 23°24'04''E, δίπλα στο δρόμο από τα Μέθανα προς το χωριό Αγ. Γεώργιος.
Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει χριστιανικός ναός, Αγ. Κωνσταντίνων και Ελένης, ο οποίος δυστυχώς κατασκευάστηκε ακριβώς πάνω στο μυκηναϊκό ιερό, καταστρέφοντας, στο σημείο που χτίστηκε, ό,τι είχε απομείνει από τα ερείπια τού Ιερού.







Δεν υπάρχουν σχόλια: