05 Αυγούστου 2022

[στο μονοπάτι Αγ. Βασίλειος Κορινθίας – Δερβενάκια (μονοπάτι Νικηταρά), 03.08.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα πιο σημαντικά σημεία μιας εξαιρετικής διαδρομής – συνολικής διάρκειας 4 ωρών με την επιστροφή αν γίνει ολόκληρη, ήτοι από το νεκροταφείο τού χωριού Αγ. Βασίλειος Κορινθίας μέχρι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια και πίσω – ήτοι του μονοπατιού Αγ. Βασίλειος Κορινθίας – Δερβενάκια (μονοπάτι Νικηταρά), το οποίο, εξ ου και το όνομά του, συνδέεται με την ιστορική νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων στο Δερβενάκια την 26η Ιούλη 1821.

Εμείς το ακολουθήσαμε μέχρι τα σπήλαια των Δερβενακίων, 1.000 περίπου μ. πριν το άγαλμα τού Κολοκοτρώνη, όχι τόσο διότι εικόνες από το άγαλμα έχουμε παρουσιάσει αλλά γιατί αφενός στο ενδιάμεσο δεν υπήρχαν άλλα σημαντικά σημεία προς παρουσίαση αφετέρου (και κυρίως) γιατί ο ήλιος είχε σηκωθεί αρκετά και αν συνεχίζαμε θα μας καθυστερούσε την επιστροφή, που έτσι κι αλλιώς έγινε κάτω από καυτό ήλιο. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε και έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που προηγείται των εικόνων, με την παρέκκλιση που κάναμε, διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες.


















Ξεκινήσαμε από το νεκροταφείο ακολουθώντας το χωματόδρομο στις βόρειες παρυφές τού όρους Δαφνιάς, στο οποίο βρίσκονται ερείπια τού φράγκικου κάστρου, προς την έξοδο τού βαθιού ρέματος τής Χούνης, που χωρίζει τους ορεινούς όγκους Δαφνιά και Τρίκορφου.

Ακολουθούν εικόνες από το σωζόμενα ερείπια ενός περίφημου έργου του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, του υδραγωγείου που κατέβαζε νερό από την ορεινή κορινθία, την περιοχή τής Στυμφαλίας, στην αρχαία πόλη τής Κορίνθου. Να σημειώσουμε ότι αφήσαμε το χωματόδρομο και περπατήσαμε στο αρχαίο υδραγωγείο, το οποίο χρησιμοποιείται ως μονοπάτι, μέχρι που δεν διακρίνονται πια ερείπιά του και κατεβήκαμε στο χωματόδρομο.
























Ο μικρός ναός Ζωοδόχου Πηγής.
















Από εδώ η διαδρομή, προς τα Δεβρενάκια, γίνεται σε ένα καλώς σηματοδοτημένο μονοπάτι που χρειάζεται όμως σε κάποια σημεία του προσοχή.























Ακολουθούν εικόνες από τις σπηλιές που διακρίνονται στην έξοδο ενός βαθιού ρέματος δυτικά τού Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. Δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι αλλά η διαδρομή δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία.

























Κατόπιν συνεχίσαμε το μονοπάτι προς Δερβενάκια...






















...μέχρι τους χώρους των δύο σπηλιών Δερβενακίων:

(1) στη θέση: 37°46’57’’N 22°45’55’’E

















(2) στη θέση: 37°46’57’’N 22°45’54’’E







       

Δεν υπάρχουν σχόλια: