Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τα πιο γνωστά, μαζί με το αρχαίο λατομείο «Το Καράβι», αναρριχητικά πεδία τού Υμηττού: το «Βραχόκηπο» και το «Λελάκι».
Η διαδρομή που ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Να τονίσουμε βέβαια (και πάλι) ότι μέχρι πριν 2-3 χρόνια, μπορούσε κάποιος/α να πάει στα υπόψη αναρριχητικά πεδία ακολουθώντας και την περίφημη πανάρχαια οδό / πέρασμα «Σφηττία Οδό» (ανάρτηση τής 05.11.2020 και ανάρτηση τής 04.10.2021). Δυστυχώς η πρόσβαση στο δυτικό μέρος τής υπόψη αρχαίας οδού αποκόπηκε για τους πολίτες, λόγω του συρματοπλέγματος το οποίο τοποθετήθηκε από την πολεμική αεροπορία, μέρος μάλιστα του οποίου κόβει κάθετα (!) το ρέμα Πιρναρή, δίπλα στην κοίτη τού οποίου κινείται η Σφηττία Οδός.
Ξεκίνησα από το χώρο τής ταβέρνας «Το Μαντρί», στο βόρειο άκρο τής Τερψιθέας Γλυφάδας, και ακολούθησα το μονοπάτι, σηματοδοτημένο με κόκκινα σημεία και κούκους (στην πρώτη εικόνα σε πρώτο πλάνο το νέο νεκροταφείο Γλυφάδας).
Στο ύψος που τελειώνει η περιφραγμένη έκταση τής πολεμικής αεροπορίας, το μονοπάτι διακλαδίζεται αφενός σε αυτό που κατεβαίνει προς την κοίτη τού ρέματος Πιρναρή και τη «Σφηττία Οδό», που έχει σημειωθεί με κόκκινα σημεία αφετέρου σε αυτό που ακολούθησα και ανεβαίνει προς τα αναρριχητικά πεδία «Βραχόκηπος» και «Λελάκι», που έχει σημειωθεί με κούκους. Το μονοπάτι δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία πέραν του ότι απαιτεί προσοχή να μην χάσεις τους αραιούς κούκους.
Στα τελευταία μέτρα μπρος στο «Βραχόκηπο» παύει να υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα.
Ακολουθούν εικόνες από το «Βραχόκηπο», σε όλη του την έκταση.
-απέναντι διακρίνεται το «Λελάκι» και πάνω δεξιά στην εικόνα δυο αβαθείς σπηλιές:
---
-απέναντι διακρίνεται ο «Βραχόκηπος» (η εικόνα λήφθηκε από το χώρο του αναρριχητικού πεδίου «Λελάκι», ο οποίος προσεγγίζεται μέσω ενός αρχικά κακοτράχαλου λίγων μέτρων περάσματος στο ανάντι ρεματιάς και ενός βατού μονοπατιού κατόπιν).
Ακολουθούν εικόνες από το «Λελάκι», από βόρεια (ψηλά του) προς τα νότια (χαμηλά του).
Φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο του, που σηματοδοτείται από το εντυπωσιακό κόκκινο σημείο τής πρώτης εικόνας, συνέχισα εκτός μονοπατιού προς το μονοπάτι. Το επικλινές κατέβασμα δεν παρουσιάζει πάντως κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Από το σημείο που συνάντησα το αρχικό μονοπάτι επέστρεψα μέσω αυτού.
Αξίζει να σημειώσω ότι η περιοχή βόρεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων ονομάζεται «Στεφάνια». Τοπωνύμιο που έχουμε συναντήσει και στο Ποικίλο όρος. Τοπωνύμιο το οποίο σχετίζεται με ημικυκλικούς ή σχεδόν κυκλικούς σχηματισμούς βράχων ή προεξοχών βράχων, οι οποίοι περιβάλλουνε (σημ. συνήθως επικλινείς αφού αναφερόμαστε σε πλαγιές) χαμηλότερου υψομέτρου περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου