24 Νοεμβρίου 2023

[στον Υμηττό, 23.11.2023]

Αν μπορώ να πω κάτι για αυτό το υπέροχο βουνό, τον Υμηττό, είναι πως όσες φορές και αν περπατήσεις πάνω του, σε όσες ζωές και αν σου δίνονταν, πάντα θα υπάρχει κάτι, κάτι όμορφο, να πρωτο-προσέξεις.
Αυτό ακριβώς συνέβη και στη σύντομη διαδρομή, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 23ης Νοέμβρη 2023 και η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ας μην μακρηγορούμε:

-το πρώτο από τα ερείπια δυο ακόμα παλιών παραδοσιακών προβιομηχανικών ασβεστοκάμινων στον Υμηττό, στη θέση 37°57’18’’N 23°46’46’’E, λίγες δεκάδες μέτρα από τα γηπεδάκια και το χώρο στάθμευσης στον «Κουταλά» (φτάνοντας πλέον τα οκτώ (8) μετά το προ διετίας εκδοθέν λεύκωμα με πενήντα πέντε {55) παραδοσιακά προβιομηχανικά ασβεστοκάμινα, το οποίο αφορούσε στους ορεινούς όγκους Πεντέλης, Υμηττού και του Αιγάλεω και του Ποικίλου, εκατέρωθεν τής Ιεράς Οδού.):





















-μια ημίεργη κολόνα, που στέκει εκεί, στο χώρο των αρχαίων λατομείων Κουταλά, μισοβυθισμένη στο χώμα, κάπου 2.500 χρόνια! [σ.σ. η εν λόγω αρχαία κολόνα, που δεν ενσωματώθηκε ποτέ σε κάποιο αρχαίο κτίσμα, ήταν ο αρχικός στόχος τής παρούσας σύντομης περιήγησης, για την ύπαρξή τής οποίας γνώριζα από συζήτηση με τον κ. Δημήτρη Μανιό, της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού (Π.Ο.Υ)]:


























-------------------------------------



















-το δεύτερο παλιό παραδοσιακό προβιομηχανικό ασβεστοκάμινο, που συνάντησα, ή για να είμαι ειλικρινής πρόσεξα, αφού έχω περάσει και άλλες φορές από τα συγκεκριμένα σημεία, στη θέση 37°57’18’’N 23°46’46’’E:



















-και τις εισόδους στοών παλιών μεταλλείων, που δεν προχώρησαν και έχουν μείνει ως σπηλίτσες υπόσκαφα διαμορφωμένες: 






















ΥΓ. Όσον αφορά την ανωτέρω ημίεργη κολόνα, να θυμίσουμε πως λίγο παραπάνω, στον ίδιο ευρύτερο χώρο, υπάρχουν ημίεργα αρχαία μάρμαρα ενώ, στον ανατολικό Υμηττό, στο λόφο Πρ. Ηλία Κορωπίου οι ημίεργες κολόνες στο ρωμαϊκής εποχής λατομείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: