29 Δεκεμβρίου 2024

[στην Κιάφα Δρυ, στο νότιο Υμηττό, 28.12.2024]

Εικόνες από την Κιάφα Δρυ, στο νότιο Υμηττό, είχανε παρουσιαστεί στο παρόν ιστολόγιο πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το πρωινό τής 28ης Δεκέμβρη 2024, ακολούθησα μια διαδρομή, κατεβαίνοντας την Κιάφα Δρυ, παρόμοια με της προηγούμενης με τη διαφορά ότι στην πρόσφατη, ανεβαίνοντας, μετά το εκκλησάκι Πρ. Ηλία, στο λόφο «Δασωμένη Κορυφή», δεν πέρασα από τα ανάντη τής ρεματιάς, η οποία κυλάει μεταξύ τής Δασωμένης Κορυφής και της Κιάφας Δρυ, αλλά, λίγο χαμηλότερα από το ψηλότερο μέρος τής ρεματιάς, κατέβηκα, από ένα βατό πέρασμα, στη ρεματιά και μετά ανέβηκα στη ράχη / υδατοκρίτη τής Κιάφας Δρυ κατεβαίνοντάς την από εκεί (σ.σ. να θυμίσουμε ότι το τοπωνύμι Κιάφα είναι αρβανίτικα και σημαίνει διάσελο ή στενό πέρασμα ή ύψωμα ή χαμηλό λόφο ενώ το Δρυ < αρβανίτικο δρίζα ή δρίζι που σημαίνει ακανθότοπο). Έτσι μπορεί να μην διέσχισα κατεβαίνοντας σε όλο της το μήκος τη ράχη, αλλά πέρασα από ορισμένα όμορφα σημεία τού γενικά κακοτράχαλου και κατά τόπους κρημνώδους, αλλά με σχετική προσοχή μάλλον εύκολα προσπελάσιμου, τοπίου, τα οποία δεν είχα συναντήσει την προηγούμενη φορά.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ακολουθούνε λίγες εικόνες από τη διαδρομή.


















Στην επόμενη ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων στην Κιάφα Δρυ:























Οι επόμενες από μια μικρή σπηλιά, με μια μικρή τρύπα στην οροφή της, πέρασμα και στάση πάντως κατσικιών, στη βόρεια όχθη τής ρεματιάς, νότια τής οποίας βρίσκεται η Κιάφα Δρυ.






















Στη ρεματιά βόρεια τής Κιάφας Δρυ:
























Στις επόμενες, στη βόρεια πλευρά της ράχης τής Κιάφας Δρυ, ένα βραχοσκεπές και ένα διαμπερές κοίλωμα / φυσικό γεφυράκι:

























Στη ράχη:



















Αβαθείς σπηλίτσες και βραχοσκεπή στην δυτική απόκρημνη πλευρά τού εντυπωσιακού συμπλέγματος βράχων που αναφέρθηκε ανωτέρω:





















-Σημάδια μονοπατιού:























---



















Στην επόμενη, από δεξιά: η Κιάφα Δρυ, η ρεματιά και η Δασωμένη Κορυφή στην οποία διακρίνονται δύο «στεφάνια» βράχων:


















Στην επόμενη μια αλεξήνεμη ξερολιθιά:   



Δεν υπάρχουν σχόλια: