Ο λόφος Φασκομηλιά, στο νότιο άκρο τού Υμηττού, εκεί δηλαδή που συναντά τον Σαρωνικό κόλπο, έχει αποτελέσει και παλιότερα το αντικείμενο αναρτήσεων στο παρόν ιστολόγιο. Μάλιστα σε αυτήν τής 7ης Οκτώβρη 2021, είχε επισημανθεί ένα πέρασμα – νοτιότερα από τις δύο κορυφές τού λόφου, μέσ’ από τη ρεματιά, ανατολικά, που ξεκινάει περί τα 360 μ. (οδικώς) νοτιότερα από το οικισμένο μέρος τής Βάρκιζας μέχρι τα ανάντη της και συνεχίζει κατάντη μες στη ρεματιά που βγαίνει δυτικά στο βόρειο όριο τής λίμνης Βουλιαγμένης – στο οποίο οι αρχαίοι Αθηναίοι είχανε φτιάξει οχυρωματικό τείχος να το ελέγχουν.
Από ό,τι όμως διαπίστωσα το πρωινό τής 25ης Απρίλη 2025, και οι γερμανοί, στα χρόνια τής κατοχής, είχανε φτιάξει ένα πολυβολείο, στην πλαγιά λίγο πάνω από το ψηλότερο σημείο τού επίμαχου περάσματος, ελάχιστα μέτρα από τον σημερινό χωματόδρομο, στη θέση 37°48’32’’N 23°47’25’’E, προφανώς για να ελέγχουνε το υπόψη πέρασμα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις ακτές που βγαίνουνε οι ανωτέρω ρεματιές είχανε κατασκευάσει επάκτια πολυβολεία.
Ανεξάρτητα τού αν υπάρχει και άλλο αντίστοιχο πολυβολείο, στο λόφο Φασκομηλιά, αυτό τού παρόντος μαζί με τα ανωτέρω αναφερθέντα, τα επάκτια, φαίνεται ότι ελέγχανε πλήρως το υπόψη πέρασμα, σε όλο του το μήκος.
Η διαδρομή που ακολούθησα το μουντό ανοιξιάτικο πρωινό τής 25ης Απρίλη 2025 έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Στις δύο πρώτες από τις εικόνες που ακολουθούνε διακρίνεται το ανωτέρω πυροβολείο.
Ανεμώνες:
Παπαρούνες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου