03 Μαρτίου 2021

[στο Νότιο Υμηττό, 28.02.2021]

Η κυκλική διαδρομή από το τέρμα τής οδού Ηροδότου, στο Πανόραμα Βούλας, προς το Στρώμα και επιστροφή μέσω τού ρέματος Βαρελά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. 
Στο χάρτη από τη wikimapia, που ακολουθεί, έχουμε σημειώσει τη διαδρομή, περί τα 12,5 χλμ, που ακολουθήσαμε και επιπλέον ενδεικτικά ορισμένα υψομετρικά της σημεία.



Φτάνοντας στο Στρώμα δεν ακολουθήσαμε το μονοπάτι ανατολικά, που περνά από το διάσελο Στρώματος - Μαυροβουνίου και κατεβαίνει το ρέμα Βαρελά από τ’ ανάντη του (εάν το ακολουθούσαμε η διαδρομή θα ήτανε μεν περί τα 14,5 χλμ. αλλά θα γινότανε σε μικρότερο χρόνο, από τις τέσσερις που χρειαστήκαμε), αλλά επιχειρήσαμε ένα πέρασμα σε μια πορεία εκτός διαδρομής (μέσ' από μια από τις πιθανές περιοχές όπου θα μπορούσε να βρίσκεται το Σπήλαιο Μητρομάρα).
[σ.σ. Ο Μητρομάρας, δηλαδή ο Τρελομήτρος, κατά κόσμο Δημήτρης Λέκκας, ήταν αρβανίτης,  βοσκός βοδιών από τα Μέγαρα, που αρχικά τρομοκρατούσε τους τούρκους τής Κορινθίας (μάλιστα ο Κιαμήλμπεης τον είχε επικηρύξει) και κατόπιν συμμετείχε στα Ορλοφικά πολεμώντας εναντίον των Τούρκων, με την ομάδα του, τους Λεμπέσηδες (*), επιχειρώντας, ανοργάνωτα και σπασμωδικά, κυρίως στα παράλια τής Αττικής και της νότιας Εύβοιας, τα Μέγαρα, τη Σαλαμίνα και τα νησιά τού Σαρωνικού, μέχρι που τραυματίστηκε. Πέθανε από τα τραύματά του στο Αγκίστρι την 15.02.1772. 
(*) Λεμπέσηδες σημαίνει είτε αναξιόπιστοι, επίορκοι, παράσπονδοι και προέρχεται από τα αρβανίτικα λιέ (αφήνω) και μπέσα (πίστη,  εμπιστοσύνη) είτε κλέφτες, αντάρτες, αποστάτες και προέρχεται από το τούρκικο ελι-μπες.
Οι πληροφορίες από istoriatonmegaron.blogspot.com και arvanitika.blogspot.com.

Το σπήλαιο Μητρομάρα (η είσοδός του, που είναι μια στενή σκισμή) είναι χαμένο μες στην πολύ πυκνή βλάστηση κυρίως από πουρνάρια, και οι διαθέσιμες πληροφορίες για την ακριβή του θέση είναι ιδιαίτερα αντιφατικές.

(1) Στο users.otenet.gr διαβάζουμε: 
Βρίσκεται  σε υψ. 580 μ. περίπου, στη  βόρεια  πλευρά  της  κορυφής  Στρώμα  του  Υμηττού  και  σε απόσταση 300 μ. Δ-ΝΔ του διάσελου 622 μ. που χωρίζει το Μαυροβούνι από το Στρώμα. Η είσοδος της σπηλιάς  που  σήμερα  μάλλον  έχει  σκεπαστεί από την πολύ πυκνή βλάστηση της περιοχής, είναι μία πολύ  στενή  σχισμή  στο  έδαφος  που  αφού κατηφορίσει 3 - 4 μ., ανοίγεται και σχηματίζει ένα μικρό θάλαμο.
Χρησίμευε  για  κρησφύγετο  του  Αρβανίτη  καπετάνιου  Μητρομάρα. Εξερευνήθηκε  από  την σπηλαιολογική ομάδα του ΕΟΣ Αθηνών την 28-10-1934 και αναφέρεται στο περιοδικό "Το βουνό", τον Απρίλιο του 1935.

(2) Στο Τopoguide, εμφανίζεται να βρίσκεται σε υψόμετρο 601 μ., κοντά στη δυτικά μεριά τού ενός από τα δυο ρέματα, που κατεβαίνουν τη βόρεια πλαγιά τού Στρώματος και συμβάλλοντας σχηματίζουνε το ρέμα Βαρελά.

(3) Στον έντυπο πεζοπορικό χάρτη από την Ανάβαση, εμφανίζεται να βρίσκεται πιο δυτικά, 550 τουλάχιστον μ. από το διάσελο Στρώματος Μαυροβουνίου, στα 635 μ. υψόμετρο.

(4) Στο χάρτη τέλος mthymettosgreece.com/chartis-imittou εμφανίζεται στη θέση 37°53'37,7''N 23°48'20,2''E, σε υψόμετρο 581 μ.

Συγκεράζοντας τις πληροφορίες κατέληξα ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε μια από τις δυο περιοχές, που έχω σημειώσει με κόκκινο στο χάρτη από τη wikimapia, που ακολουθεί, με πιο πιθανή την τοποθεσία που υποδεικνύεται στο (4) ανωτέρω. Ευελπιστώ μελλοντικά να προσεγγίσω τη θέση αυτή μέσ' απ' το ρέμα Βαρελά, που έτσι κι αλλιώς, λόγω της βλάστησης, απαιτεί τύχη ή πολύ διαθέσιμο χρόνο.     


Κατεβαίνοτας το ρέμα Βαρελά μας συνόδευε ο αέρας τού πρωινού τής 28ης Φλεβάρη 2021...



... ενώ στο σημείο που το ρέμα βγαίνει στην οικισμένη περιοχή βρίσκεται ένα παλιό εγκαταλελειμμένο πλοιάριο.
  











 

Δεν υπάρχουν σχόλια: