01 Αυγούστου 2019

[στον Πύργο του Κιαμήλ Μπέη στη Συκιά Κορινθίας 29.07.2019]

Ο Πύργος τού Κιαμήλ Μπέη, βρίσκεται στο δυτικό μέρος τής παραθαλάσσιας πόλης Συκιά, στην Κορινθία, και είναι το παλαιότερο ιστορικά κτίσμα της. Το χωριό τής Συκίας ιδρύθηκε το 1842 και ο Πύργος τού Κιαμήλ Μπέη χτίστηκε τέλη τού 18ου αι. - αρχές 19ου αιμ.Χ. Ο Κιαμήλ Μπέης ήταν βοεβόδας τής περιοχής και τον χρησιμοποιούσε ως κατοικία. Συνελήφθηκε στην Τριπολιτσά κατά την άλωσή της από τους επαναστατημένους έλληνες και πέθανε στη φυλακή το 1822.
Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο αλλά, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, προτού την απόφαση ανακήρυξής του, είχαν γίνει επεμβάσεις στο εσωτερικό του αλλά και στο εξωτερικό του μέρος. 

Σύμφωνα με το ecastles.culture.gr:

Είναι μια οχυρή κατοικία κάτοψης σχήματος Τ, που σχηματίζεται από ένα μεγάλο ορθογώνιο κτήριο στο οποίο προσαρτάται ένας μικρότερος ορθογώνιος πύργος. Το κτήριο κατασκευάσθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και έκτοτε δέχτηκε αρκετές επεμβάσεις. Ανήκε σύμφωνα με την προφορική παράδοση στον Κιαμήλμπεη ή ίσως στον παππού του. Αποτελείται από ένα ισόγειο και έναν όροφο. Η στέγαση του μεγάλου ορθογωνίου χώρου γίνεται με τετράριχτη στέγη και του μικρότερου πύργου με τρίριχτη.  
Το ισόγειο αποτελείται από δύο δωμάτια στο ένα από τα οποία ενσωματώνεται μια ορθογώνια κατασκευή, πιθανόν δεξαμενή.  Ο δεύτερος όροφος απαρτίζεται από έναν προθάλαμο και δύο δωμάτια. Και τα δύο δωμάτια είχαν εστία, μάλιστα η ημικυκλική προεξοχή της καμινάδας  στην εξωτερική πλευρά του νοτίου δωματίου ήταν περίτεχνα κοσμημένη.
Για την κατασκευή του πύργου χρησιμοποιήθηκαν αργοί λίθοι εκτός από τα πλαίσια των παραθύρων και τους γωνιαίους λίθους που είναι λαξευμένοι.
Η σημερινή όψη του κτηρίου παρουσιάζει, σε σχέση με την αρχική, αλλοιωμένη εικόνα, καθώς το κτήριο έχει υποστεί μεταγενέστερες τροποποιήσεις.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: