Ο λόφος τού Οβριόκαστρου (αναφέρεται και ως Αβρόκαστρο ή Εβραιόκαστρο ή Αγριόκαστρο), που βρίσκεται ανατολικά τής Κερατέας, ήρθε στην επιφάνεια στα τέλη δεκαετίας 2000 και στις αρχές τής επόμενης, όταν οι κάτοικοι τής Κερατέας αντιδράσανε με μεγάλο πάθος, επί τουλάχιστον ένα τετράμηνο δίνανε καθημερινά μάχες με τα ΜΑΤ, στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ ανατολικά τού λόφου τού Οβριόκαστρου. Τελικά ο αγώνας τους δικαιώθηκε και η εγκατάσταση τού ΧΥΤΑ ματαιώθηκε. Βεβαίως ΧΥΤΑ κάπου πρέπει να γίνει/ονται, αλλά μεταξύ των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν, εναντίον της εγκατάστασης στη συγκεκριμένη τοποθεσία, οφείλουμε να δεχθούμε ως τα πλέον αδιαμφισβήτητα ότι δεν πληρούνταν δυο βασικοί όροι: αφενός ο λόφος τού Οβριόκαστρου είναι ανακηρυγμένος, από το 1957, ως αρχαιολογικός χώρος και από το 1980 ως ιδιαίτερου φυσικού κάλους (τότε ο λόφος καλυπτόταν από πυκνό πευκοδάσος που δυστυχώς καταστράφηκε από πυρκαγιές ολοκληρωτικά και δεν αναγεννήθηκε ποτέ) αφετέρου η περιοχή διαρρέεται από ρέματα, όπως αυτό που περνάει νοτιοανατολικά τού λόφου τού Οβριόκαστρου και εκβάλλει στο ρέμα Ντάρδεζα, στα οποία υπάρχει ροή νερού το μεγαλύτερο μέρος τού χρόνου.
Στο λόφο τού Οβριόκαστρου η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ευρήματα διαφόρων εποχών ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, δυο εισόδους αρχαίων μεταλλείων μέχρι ένα ολόκληρο άγαλμα, έναν κούρο, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Εμείς στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τα ερείπια τού κάστρου, στην κορυφή τού λόφου, που ανάγεται στον 2ο μ.Χ. αι. και η μόνη πληροφορία που είναι γνωστή είναι πως χτίστηκε από δούλους που δραπέτευσαν από τα ορυχεία τού Λαυρίου.
Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι, που αποτελεί συνέχεια τού χωματόδρομου «Οβριόκαστρο», από τη νότια μεριά του, που ανεβαίνει προς την κορυφή μετά το τέλος μεταλλικής περίφραξης, στο ανατολικό άκρο ελαιοχώραφου. Σημειώνεται στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί.
Στο βάθος η Εύβοια και η Άνδρος:
----------------------------
Στο βάθος η Μερέντα:
--------------------------------
Στο βάθος μεταξύ άλλων το Πάνειο όρος, η Κερατέα, η Μερέντα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου