14 Ιουνίου 2021

[στην οχυρωματική θέση Μπέσα, στο λόφο Χορταριά, στο Λαύριο, 12.06.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την κορυφή τού λόφου Χορταριά, που βρίσκεται περί τα 1,7 χλμ. σε ευθεία, βόρεια τού Αγ. Κωνσταντίνου (Καμάριζα) Λαυρίου (βλέπε το χάρτη από τη weikimapia που ακολουθεί). 
















Στην υπόψη κορυφή μπορούμε να φτάσουμε ακολουθώντας το δασικό χωματόδρομο, από το βόρειο άκρο τής Καμάριζας, τον οποίο πήραμε και όταν είχαμε προορισμό το Σπήλαιο τού Κίτσου.
Στην κορυφή, του λόφου Χορταριά, στη θέση με το αρβανίτικο όνομα Μπέσα, που δεσπόζει τής περιοχής και τη θέα να απλώνεται τουλάχιστον στα όρια τού Σαρωνικού (δυτικά), τη Μακρόνησο και τη Τζιά (ανατολικά), τα όρη Όλυμπος Αττικής, Πάνειο και Μερέντα στα βόρεια (διακρίνονται στην 9η φωτογραφία) και τη νοτιοανατολική Λαυρεωτική (νότια), υπάρχουνε λίγα ερείπια αρχαίου κάστρου, προφανώς σχετιζόμενου με την ασφάλεια των μεταλλείων Λαυρίου.
Τα ερείπια τού τείχους τού κάστρου απλώνονται στις βόρεια και δυτική μεριές τής πεπλατυσμένης κορυφής καθόσον η ανατολική και η νότια είναι απόκρημνες αρκετού ύψους.
Ο λόφος, όπως και όλη η περιοχή, είχε παλαιότερα καεί και το δάσος δείχνει να ανακάμπτει. Δυστυχώς τα ανατολικά (κατάντη) τού δασικού δρόμου, τον οποίο ακολουθήσαμε, έχουνε μετατραπεί σε τόπο απόρριψης σκουπιδιών όπως κύπελλα καφέδων, μπουκάλια νερού, αναψυκτικών κ.λπ. και μάλιστα σε σημεία που η πολύ πυκνή νεαρή βλάστηση, του πευκοδάσους που αναγεννιέται, είναι απαγορευτική για την απομάκρυνσή τους.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε μη επικαιροποιημένους χάρτες των μονοπατιών τής περιοχής αναφέρεται ότι η πρόσβαση γίνεται από τα βόρεια. Σήμερα όμως, μετά τις φωτιές των τελευταίων δεκαετιών, το δάσος στις βόρειες και δυτικές πλαγιές δείχνει απροσπέλαστο, από την πυκνότητα τής χαμηλής αλλά και της ψηλής βλάστησης. Από  ανατολικά και νότια η απόπειρα προσέγγισης μπορεί να γίνει μόνο με αναρρίχηση. Το σημείο που εντοπίσαμε και μας επέτρεψε να ανεβούμε, πάντα κινούμενοι εκτός μονοπατιού και κατ’ εκτίμηση, ξεκινά από το νοτιοδυτικό μέρος τού λόφου (βλέπε τη 2η από τις εικόνες που ακολουθούν), λίγο νωρίτερα από το χώρο μιας ημιτελούς πολυτελούς οικίας που κάηκε.
Προτού τις εικόνες να σημειώσουμε ότι τα απόκρημνα βραχώδη νότια και ανατολικά όρια τής κορυφής είναι διαβρωμένα με διάσπαρτες μικρές σπηλίτσες και κοιλώματα ενώ στην πεπλατυσμένη κορυφή από πάνω τους υπάρχουνε βάραθρα κρυμμένα από τη βλάστηση. Εντοπίσαμε δυο από αυτά – διακρίνονται στην 7η και στις δυο τελευταίες – και για να τα φωτογραφήσουμε απομακρύναμε τη βλάστηση και τα χόρτα• υποθέτω θα υπάρχουνε και άλλα. Ιδιαίτερα το πρώτο έχει μεγάλο πλάτος, ικανό να παρασύρει άνθρωπο.




















   
          

Δεν υπάρχουν σχόλια: