09 Οκτωβρίου 2022

[στα μονοπάτια Αγ. Τριάδας και Πλατανάκι, στην Πάρνηθα, 08.10.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 8ης Οκτώβρη 2022, στην Πάρνηθα. Η διαδρομή, 16 με 17 χλμ., έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί και διήρκησε πλέον των 4.30 ωρών.


Η διαδρομή ήταν εύκολη με δύο περάσματα όμως που απαιτούνε προσοχή.

Το πρώτο βρίσκεται στο μονοπάτι "Αγ. Τριάδας" από το σημείο που βρίσκονται πεταμένα σκουριασμένα μέρη τής εξωτερικής λαμαρίνας ενός παλιού VW σκαραβαίου [ο οποίος, πιθανολογώ, θα κατέληξε εκεί, αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν θα βγήκε από την πορεία του, στο τελευταίο αριστερό (ανεβαίνοντας) πέταλο τού δρόμου, που οδηγεί ψηλά στην Πάρνηθα, το οποίο πέταλο βρίσκεται πάνω από τη σάρα τής φωτογραφίας, η οποία ακολουθεί αυτήν με τις σκουριασμένες λαμαρίνες] μέχρι που το μονοπάτι αρχίζει και οριζοντιώνεται. Στο τμήμα αυτό το μονοπάτι περνά από βραχώδες μέρος τής κοίτης ή δίπλα της στην κρημνώδη όχθη.

Το δεύτερο είναι το μέρος τού μονοπατιού, που κατεβαίνει από νότια / νοτιοδυτικά προς τη ρεματιά "Πλατανάκι", καταλήγοντας στην περιοχή τής πηγής "Πλατάνι" με τον μικρό και όμορφο Πλατανιά. Το τμήμα αυτό του μονοπατιού είναι έντονα επικλινές και σαθρό.

Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή:

Από το μονοπάτι "Αγ. Τριάδας", αμέσως μετά το δασικό χωματόδρομο, που ξεκινά από το σημείο που ξεκινήσαμε, το χώρο τού πάρκινγκ τού Τελεφερίκ. Το μονοπάτι έχει καλή σήμανση με κόκκινο χρώμα. Σε μια εικόνα διακρίνονται η ραχοκοκαλιά και λίγα πλευρά ελαφιού.






























Στην επόμενη μια συστάδα ελάτων, τα οποία σώθηκαν από τη λαίλαπα τού 2007 και τα οποία συγκρατούνε κορμούς και φερτά υλικά. Το μονοπάτι περνά ανάμεσά τους.  























Στην επόμενη, δίπλα στον ασφαλτόδρομο, ο Ι.Ν. Αγ. Τριάδας.


















Στην επόμενη το ερειπωμένο κτίσμα των παλιών "Κυκλάμινων" (λειτούργησε ως σαλέ μέχρι το 2007 όταν και καταστράφηκε από τη φωτιά).


















Οι επόμενες από το δασικό χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθήσαμε, περνώντας βόρεια και δυτικά από τον ορεινό όγκο "Κυρά" (διακρίνεται στη δεύτερη εικόνα από αυτές που ακολουθούν) και πάνω από την περιοχή Νεραϊδοπηγής και Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Κεραμιδίου).





















Στο σημείο αυτό αφήσαμε το δασικό χωματόδρομο παίρνοντας το μονοπάτι νότια...


















...το οποίο ακολουθήσαμε μέχρι που βγαίνει σε δασικό χωματόδρομο (ο οποίος κατεβαίνει προς τη Μονή Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης), αλλά εκεί (στο σημείο τής πρώτης από τις επόμενες φωτογραφίες) ακολουθήσαμε την πινακίδα παίρνοντας το μονοπάτι που θα μας οδηγούσε στην Πηγή "Πλατάνι" και τη ρεματιά "Πλατανάκι". Το μονοπάτι, το οποίο αρχικά, δεξιά του όπως το κατεβαίνουμε, έχει άλλο μικρότερο ρέμα, νοτιότερο και παράλληλο στο ρέμα "Πλατανάκι", είναι εξαιρετικά σηματοδοτημένο με μπλε χρώμα ενώ μετά την πηγή "Πλατάνι" διακρίνονται επιπρόσθετα και κόκκινα σημάδια.











































Οι επόμενες έξι εικόνες από τον πλατανιά με την Πηγή "Πλατάνι" (διακρίνεται στη δεύτερη εικόνα αλλά απ’ ό,τι φαίνεται στο χώμα υπάρχουνε και άλλα σημεία που αναβλύζει νερό. Την άνοιξη θα είναι πολύ πιο εμφανή).























-----




















Στην επόμενη το σημείο που το μονοπάτι βγαίνει σε δασικό χωματόδρομο. Εκεί βρίσκονται εγκαταστάσεις παλιού λατομείου και στάνη σε λειτουργία με αγροικία.


















Από εκεί επιστρέψαμε μέσω δασικών χωματόδρομων. Αυτού που περνά ανατολικά τής Κορακοφωλιάς και συνεχίζει στο Μετόχι (περιοχή νότια τού πάρκινγκ τού Τελεφερίκ) μέχρι το σημείο που είχαμε ξεκινήσει. 
Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ρέματα: "Χούνη" (που κατεβαίνει στη βαθιά ρεματιά "Χούνη", βόρεια του Casino, η οποία βγαίνει στους Θρακομακεδόνες, ερχόμενο από τις περιοχές που βρίσκονται τα καταφύγια και χώροι αναψυχής Μπάφι και Φλάμπουρι), "Αγ. Τριάδας", "Αγ. Γεωργίου" και "Πλατανάκι", είναι τα κυριότερα ρέματα τα οποία κατεβαίνουν από τις νοτιοανατολικές πλαγιές τής Πάρνηθας, πάνω από τις Αχαρνές και τους Θρακομακεδόνες.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: