02 Μαΐου 2017

[Πάρνηθα ΙV – Τα καταφύγια Μπάφι και Φλάμπουρι, τα Μνημεία των Σαρακατσαναίων, των Μενιδιατών και των Χασιωτών, ο Ι.Ν. Αγ. Πέτρου 30.04.2017]

Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, στην Πάρνηθα, συνολικού μήκους 17,65 χιλιομέτρων (με την επιστροφή), που κινείται σε υψόμετρο μεταξύ των 1.055 μέτρων και των 1.202 μέτρων, την οποία αξίζει κάποιος να τη διανύσει πεζή ή με ποδήλατο, η οποία, εκτός από τα 3,36 συνολικά χιλιόμετρα (1,64 Χ 2) της παρέκκλισης του χωματόδρομου που οδηγεί στο καταφύγιο Φλάμπουρι, είναι σε ασφαλτόδρομο, είναι αυτή, που ορισμένες εικόνες της παρουσιάζονται παρακάτω. Ξεκινάει από το Καζίνο Regency Πάρνηθας, διανύει το ανατολικό μέρος της Πάρνηθας υψομέτρου άνω των 1.000 μέτρων και μετά από δύο παρεκκλίσεις, για τα καταφύγια Μπάφι και Φλάμπουρι, καταλήγει στον Ι.Ν. Αγ. Πέτρου. Σημειώνουμε ότι
-1,27 χιλιόμετρα μετά το σημείο εκκίνησης ο δρόμος διακλαδίζεται. Ακολουθούμε το δρόμο προς τα ανατολικά (δεξιά). Ο άλλος οδηγεί προς Αγία Τριάδα και από κει είτε προς το εγκαταλελειμμένο Σανατόριο, το Πάρκο των Ψυχών και κάτω προς Αθήνα είτε σε κύκλο που τελικά φτάνει στον προορισμό μας (τον Ι.Ν. Αγ.Πέτρου) από την αντίθετη πορεία.
-327 μέτρα μετά τη διασταύρωση με το χωματόδρομο προς το καταφύγιο Φλάμπουρι ο δρόμος διακλαδίζεται. Για να πάμε προς τον Ι.Ν. Αγ. Πέτρου (*)  ακολουθούμε το δρόμο προς τα δεξιά. Ο άλλος οδηγεί στις κεραίες.
(*) και ενδεχόμενα Μόλα και μετά είτε να συνεχίσουμε στον ασφαλτόδρομο, που αφού μας κάνει ένα μεγάλο κύκλο, θα μας επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης, είτε να ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο προς Λοιμικό, Πύργο Λιμόζας, Σαλονίκη κλπ ακόμη και μέχρι κάτω τον Αυλώνα, που δεν συνίσταται παρά μόνο για οργανωμένη ομάδα ορεινών περιπατητών λόγω του ότι στις περιοχές που διανύει, στη βόρεια Πάρνηθα και τις παρυφές της, έχουν καταγραφεί ίχνη άγριας ζωής όπως λύκοι ή αγριογούρουνα σε αγέλες.
          





























Ακολουθούνε φωτογραφίες από τον Ι.Ν. Αγίων Πέτρου και Παύλου και από τον περιβάλλοντα χώρο. Ξεχωρίζει η ιδιαίτερη κουφάλα του δέντρου δίπλα στα σκαλάκια τής μιας εισόδου στον περίβολο του Ι.Ν.



   











Δεν υπάρχουν σχόλια: