18 Δεκεμβρίου 2022

[στην Πάρνηθα, 17.12.2022]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από μια πολύ όμορφη διαδρομή, βαθιά στο δάσος τής Πάρνηθας, η οποία δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία, εκτός του κατεβάσματος από δυτικά, στο ύψος τού Σπηλαίου «Πανός», το οποίο οριακά χαρακτηρίζεται και μονοπάτι καταρρίχησης, σε μια πολύ επικλινή ρεματιά, η οποία καταλήγει στο ρέμα «Κελάδωνα», καθώς, αν δεν υπήρχανε σίδερα και συρματόσκοινα, η κάθοδος θα ήτανε πρακτικά απαγορευτική, με την εξαίρεση φυσικά ιδιαίτερα ικανών αναρριχητών / καταρριχητών.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί:
























Ξεκινήσαμε από το παραμυθένιο σκηνικό, του πρωινού τής 17ης Δεκέμβρη 2022, στην περιοχή τής Πηγής Φυλής:

















Αρχικά ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο, τον οποίο αφήσαμε σύντομα για να πάρουμε το μονοπάτι προς το Σπήλαιο «Πανός»:

























- στην επόμενη, στο βάθος, οι νότιες πλαγιές τού ορεινού όγκου «Πλατύ Βουνό»:
















- στην επόμενη, ο εντυπωσιακός βραχώδης σχηματισμός «Άρμα»:
















- στην επόμενη, το σημείο που ξεκινά το κατέβασμα τής via ferrata (*) στο ρέμα «Κελάδωνας»:
















- στην επόμενη, ο εξώστης (**) στο βάθος τού οποίου βρίσκεται η είσοδος τού Σπηλαίου «Πανός»:
























- στην επόμενη, η κοίτη τού ρέματος «Κελάδωνας», το οποίο πάντως όταν λιώνουν τα χιόνια ή την Άνοιξη ή μετά από έντονες βροχές κατεβάζει πολύ νερό:
















- στην επόμενη, από τον εξώστη τού Σπηλαίου «Πανός», εικόνες από το οποίο έχουμε παρουσιάσει στην ανάρτηση τής 5ης Μάη 2022, διακρίνεται η πολύ επικλινής ρεματιά την οποία κατεβήκαμε:

















Σημ. Via ferrata είναι και το μονοπάτι, το οποίο ανεβαίνει από την κοίτη τού ρέματος «Κελάδωνας», περνά από το Σπήλαιο «Πανός» και συνεχίζει μέχρι πάνω, αλλά αρκετά πιο εύκολο.

Συνεχίσαμε το μονοπάτι ανατολικά / βορειοανατολικά...
















...μέχρι το δασικό χωματόδρομο, ο οποίος έρχεται από είτε την περιοχή Αγ. Γεωργίου Κεραμιδιού είτε από την περιοχή Αγ. Τριάδας / γηπέδου ΣΕΓΑΣ. Τον ακολουθήσαμε για λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά μέχρι το μονοπάτι που πάει προς τον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, η οποία βρίσκεται στις νότιες πλαγιές τού ορεινού όγκου «Πλατύ Βουνό»:























- στην επόμενη, η κοίτη τού ρέματος Μποντιά / Καμπέρα, την οποία διασχίζει κάθετα το μονοπάτι:
















Ακολουθούν εικόνες από το μονοπάτι προς τον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής και το χώρο τού Ι.Ν.:












































Επιστρέψαμε μέσω τού δασικού χωματόδρομου που περνά από τη Σπηλιά «Μπατάκα» κ.λπ., εικόνες από τον οποίο είχαμε δει στην ανάρτηση τής 4ης Ιούνη 2022

- στην τελευταία, μια εξαιρετική εικόνα προς το «Άρμα», με τη χαμηλή νέφωση να έχει σκεπάσει τη ρεματιά «Κελάδωνας»:

 
















(*) Via ferrata (ιταλ.) σημαίνει σιδερένιο μονοπάτι. Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε, από όπου καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο, στην Ιταλία, στις Άλπεις, για έντονα επικλινείς διαδρομές όπου έχουνε τοποθετηθεί σιδερένια στηρίγματα. Η πιο γνωστή via ferrata στην Αττική βρίσκεται στην Πάρνηθα, στο αναρριχητικό πεδίο «Άρμα». 

(**) Εξώστης: μικρό οριζόντιο τμήμα εδάφους, σε κατακόρυφη ή σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά, το οποίο βρίσκεται αρκετά πάνω από τη βάση και αρκετά κάτω από το πάνω μέρος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: