15 Ιανουαρίου 2023

[στο Πλατύ Βουνό, Πάρνηθα, 14.01.2023]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη βίλα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, τις πηγές «Αντύπα» και «Γκούρα» και μια αβαθή σπηλιά λίγα μέτρα από την πηγή «Γκούρα», στις ανατολικές, βόρειες και βορειοδυτικές παρυφές τού «Πλατιού Βουνού», στην Πάρνηθα.
Στο χάρτη από τη wikimapia, που ακολουθεί έχει σημειωθεί η διαδρομή που ακολουθήσαμε:


Μεγάλο μέρος τής διαδρομής στον ασφαλτόδρομο και τους δασικούς χωματόδρομους είχε παρουσιαστεί και στην ανάρτηση τής 14ης Δεκέμβρη 2022.

Ξεκινήσαμε πεζή από την περιοχή «Παλιοχώρι» με τα φυτώρια, από το σημείο που μπάρα εμποδίζει τη διάβαση οχημάτων προς τα δυτικά.

Λίγο μετά την Πηγή «Βιλιάνι», ακολουθήσαμε το μονοπάτι που κατεβαίνει στην κοίτη τού ρέματος (που συνεχίζει ως ρέμα «Καμπέρα» και μετά «Μποντιά»), μεταξύ των ορεινών όγκων αφενός με τις τέσσερις ψηλότερες κορυφές τής Πάρνηθας («Καραβόλα» 1.413 μ., «Όρνιο» 1.340 μ., «Κακή Ράχη» 1.261 μ. και «Αβγό» 1.201 μ.) αφετέρου τού «Πλατιού Βουνού», με ψηλότερη κορυφή και πέμπτη ψηλότερη στην Πάρνηθα στα 1.173 μ…


















…και ανεβήκαμε στο δασικό χωματόδρομο (κατεστραμμένο ασφαλτόδρομο)…



















…που καταλήγει στη βίλα τού δικτάτορα Παπαδόπουλου, στο εξωτερικό μέρος τής οποίας υπάρχει και ελικοδρόμιο:



















Ακολουθούνε λίγες εικόνες από το εσωτερικό της:


























-στην επόμενη ο κεντρικός πίνακας τού τηλεφωνικού κέντρου:























-------



















Σημείωση: η βίλα, μετά τη λαίλαπα τού 2007 φαίνεται από πολλά σημεία ενώ παλαιότερα ήτανε κρυμμένη στο ελατοδάσος. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ιστορικό κτίσμα με τη σημασία που του αναλογεί. Βεβαίως η χούντα 67-74 είναι πολύ πρόσφατη και πολλοί που βασανιστήκανε ζούνε ακόμα, αλλά αν το καλοσκεφτούμε πόσα και πόσα παλαιότερα ιστορικά κτίσματα δεν αφορούν ιδιαίτερα σκοτεινές περιόδους τής ιστορίας αλλά προστατεύονται ως ιστορικά μνημεία;

Κατόπιν συνεχίσαμε βόρεια...



















...και για λίγες εκατοντάδες μέτρα πήραμε το μονοπάτι – κατά τόπους χαμένο μες στην έρπουσα ακανθώδη βλάστηση – μπερδεμένο με περάσματα ελαφιών, μέχρι την πηγή «Αντύπα».


















-στην επόμενη ένα λαγούμι, μάλλον αλεπούς, μες στα αγκάθια!, δίπλα στο μονοπάτι:























Η πηγή «Αντύπα»:
























Η ανωτέρω κατασκευή πάντως ενδέχεται να είναι η «Γαϊδουροβρύση» και η πηγή «Αντύπα» να είναι λίγα μέτρα ψηλότερα, αλλά χωρίς σήμανση, μες στα αγκάθια ο χάρτης είναι ανεπαρκής…

Από εκεί, αφού κατεβήκαμε στο δασικό χωματόδρομο μέσω ενός περάσματος ελαφιών, συνεχίσαμε δυτικά προς την πηγή «Γκούρα».

























Στο τέλος τού χωματόδρομου υπάρχουνε δύο πινακίδες που υποδεικνύουνε μονοπάτια προς την πηγή «Γκούρα». Προσωπικά προτείνω το δεύτερο, αυτό που υποδεικνύει η λευκή πινακίδα, ως πιο βατό.























Κατεβαίνοντας, λίγα μέτρα πριν την πηγή «Γκούρα», εντυπωσιάζει το όμορφο βραχοσκεπές με την αβαθή σπηλιά:






















Συνεχίσαμε...  



















…και λίγα μέτρα μετά φτάσαμε στην πηγή «Γκούρα»:



Δεν υπάρχουν σχόλια: