12 Μαρτίου 2023

[στην Πάρνηθα, 11.03.2023]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολουθήσαμε το πρωινό τής 11ης Μάρτη 2023, στην Πάρνηθα. Διήρκεσε πάνω από 4,5 ώρες πεζή πορεία, μαζί με τις στάσεις για φωτογραφίες, και έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:




















Ξεκινήσαμε από το χώρο τού παλιού Σανατορίου και ακολουθήσαμε το δασικό χωματόδρομο που κατεβαίνει παράλληλα στο ρέμα «Μποντιά».
Στην επόμενη, μες στη λακκούβα, διακρίνονται πατημασιές αγριογούρουνου:























Στην επόμενη διακρίνεται ένα στεφάνι, πάνω από το ρέμα «Μποντιά»:


















Κατόπιν πήραμε το μονοπάτι που ανεβαίνει στο εξωκλήσι τής Αγ. Παρασκευής, που είχαμε επισκεφτεί και στις 17.12.2022. Το εκκλησάκι έχει χτιστεί σε θέση που υπήρχε αρχαίος ναός.





























Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο ρέμα, με αρκετό νερό αυτήν την εποχή, και στην Πηγή «Γκούρα» (που ΔΕΝ πρέπει να συγχέεται με αυτήν που βρίσκεται βορειοδυτικά τού «Πλατιού Βουνού», την οποία είχαμε επισκεφτεί στις 14.01.2023) και τη βρύση «Κατσογιάννη»:



















































Κατόπιν πήραμε το μονοπάτι που ανεβαίνει, από νοτιοδυτικά, το «Πλατύ Βουνό». Πρώτη στάση η Πηγή «Ρουμάνι»:













































Συνεχίσαμε προς την κορυφή τού «Πλατιού Βουνού» (στην πρώτη εικόνα προς εκεί που πάει και "Διάσελο Πανός" - "Σκίπιζα":






















Σε υψόμετρο 1.066 περίπου μ. αφήσαμε το μονοπάτι...



















...και συνεχίσαμε, εκτός μονοπατιού, ανατολικά, προς τα ερείπια ενός στρατιωτικού μεταλλικού κτίσματος, που θα σχετιζότανε με τη βίλα Παπαδόπουλου. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η βίλα περιβαλλόταν από συρματόπλεγμα σε μια έκταση που ίσως ξεπερνούσε τα 1000 στρέμματα(!). Το εν λόγω κτίσμα βρίσκεται μες στο χώρο που περικλείανε τα σκόρπια, πεσμένα, σήμερα συρματοπλέγματα με τις σιδερένιες κολόνες που στηριζόντουσαν:






















Λίγο νοτιότερά του, σε σημείο που θα δέσποζε της βίλας (τότε η περιοχή ήτανε καλυμμένη με ελατοδάσος, που χάθηκε το 2007, αλλά πιθανόν να υπήρχε οπτική επαφή με αυτήν) υπήρχε φυλάκιο και προβολέας. Σε κάθε περίπτωση θα έλεγχε το μοναδικό κατέβασμα, από ψηλά το Πλατύ Βουνό, προς τη βίλα. (Σημ. στις εικόνες που ακολουθούν, στο βάθος, αριστερά η κορυφή «Αέρας» και δεξιά η «Κυρά».)




















Στην τελευταία εικόνα, μες στο κτίριο πάνω από τη βίλα, βρίσκονται δύο μεγάλες μεταλλικές δεξαμενές πετρελαίου: 



Δεν υπάρχουν σχόλια: