23 Απριλίου 2023

[στην Πάρνηθα – στην κορυφή και το σπηλαιοβάραθρο Νταβέλη, 22.04.2023]

Στην αττική υπάρχουν αρκετά τοπωνύμια και ιδίως σπήλαια / σπηλιές, τα οποία φέρουνε το όνομα τού περιβόητου λήσταρχου Νταβέλη, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο πέρασε από αυτά ή αποδόθηκαν, αργότερα, από μέλη τής ομάδας του, τα οποία πέρασαν από εκεί ή τα χρησιμοποίησαν ως λημέρια ή από αστικούς μύθους ότι είχε περάσει ο ίδιος.
Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από την επιμήκη κορυφή Νταβέλη και το ομώνυμο σπηλαιοβάραθρο, δυτικά τής Ιπποκράτειου Πολιτείας και νότια τού Αγ. Μερκουρίου.
Η μικρή διαδρομή, σε δασικό χωματόδρομο αρχικά και μονοπάτι κατόπιν, από το σημείο, στο οποίο ο δρόμος, ο οποίος έρχεται από το Τατόι, συναντά τα όρια τής Μαλακάσας, γίνεται σε ένα πανέμορφο τοπίο ποικίλης βλάστησης, κυρίως από πεύκα, δρύες και κουμαριές και όμορφων χαμηλών φυτών, με κατά τόπους ωραία θέα προς τα ανατολικά / νοτιοανατολικά.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ακολουθούν εικόνες

-από τη διαδρομή μέχρι την επιμήκη Κορυφή Νταβέλη. Να σημειώσουμε ότι αρχικά ακολουθούμε το δασικό χωματόδρομο δυτικά, κατόπιν, στο σημείο που διακλαδίζεται, κάτω από ένα πυλώνα τού ηλεκτρικού ρεύματος, στρίβουμε νοτιοανατολικά, στον ελαφρώς ανηφορικό χωματόδρομο, κάτω από ηλεκτροφόρα σύρματα υψηλής τάσης, και σύντομα καταλήγουμε στη βάση ενός πυλώνα. Από εκεί ακολουθούμε, μες στην πυκνή βλάστηση, το καλώς σηματοδοτημένο μονοπάτι, προς τα νοτιοδυτικά:







-στην επόμενη μεταξύ άλλων ξεχωρίζουνε μεταξύ άλλων ο λόφος Μπελέτσι ή Φελλεύς, η λίμνη Μαραθώνα και στο βάθος η Εύβοια:



















-από την επιμήκη κορυφογραμμή Νταβέλη, που χοντρικά ξεκινά από το σημείο, το οποίο υπάρχει κολονάκι τής ΓΥΣ, και φτάνει στο σημείο που πεζοπόροι έχουνε στοιβάξει πέτρες στηρίζοντας ένα κλαδί:






















-από τη διαδρομή, κυρίως εκτός μονοπατιού, σε ασβεστολιθικό διαβρωμένο (καρστικό) πεδίο, με διάσπαρτους όχι εύκολα αναγνωρίσιμους κούκους και αργότερα σημάδια. Η πορεία γίνεται κατηφορικά, σε ράχη, στην οποία ανατολικά της βρίσκεται μια κατάφυτη δολίνη:






















-από την είσοδο τού σπηλαιοβάραθρου Νταβέλη (σημ. το σπήλαιο ξεκινά από το βάθος ενός αβαθούς βαράθρου με ευρύχωρη, για να κατέβει κάποιος, είσοδο, περί τα 3 μ. βάθος, όπου κατεβαίνεις με τη βοήθεια σκοινιού, το οποίο μπορείς να δέσεις σε κρίκο που είναι  καρφωμένος σταθερά στο βράχο, δίπλα στην είσοδο  – αν και είχα σκοινί μαζί μου, επειδή ήμουνα μόνος δεν το τόλμησα):   





ΥΓ. Ανεβαίνοντας από το σπηλαιοβάραθρο Νταβέλη έψαξα για το παλιό μονοπάτι που οδηγεί δυτικά στην κορυφή «Κούκουρας», με σκοπό να επέστρεφα μέσω αυτού, κάνοντας έναν κύκλο, αλλά δεν το βρήκα εκεί που υποδείκνυε ο χάρτης είτε γιατί ξεκινούσε από άλλο σημείο, που δεν βρήκα, είτε γιατί έχει καλυφτεί από τη βλάστηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: