24 Απριλίου 2023

[στην κορυφή τού λόφου Μπελέτσι ή Φελλεύς, 22.04.2023]

25 Γενάρη 2023, όταν είχα ξαναβρεθεί στην κορυφή τού λόφου Μπελέτσι ή Φελλεύς, που δεσπόζει από βόρεια τής Ιπποκράτειου Πολιτείας και μεγάλου μέρους τής βορειοανατολικής αττικής, η πυκνή νέφωση δεν επέτρεπε την υπέροχη θέα προς πουθενά. 
Το πρωινό τής 22ας Απρίλη 2023, όμως, οι συνθήκες επιτρέπανε να απολαύσει κάποιος την υπέροχη πανοραμική θέα, στο λόφο όπου η Περσεφόνη βροντοφωνάζει τη νίκη της στο πρόσφατα (καλοκαίρι 2021) καμένο τοπίο. Ότι στην κορυφή αυτή υπήρχαν, τα αρχαία χρόνια, οχυρωματικά έργα και φρυκτωρία θα το θεωρούσα ως δεδομένο ακόμα και αν δεν το είχα διαβάσει σχετικά.























Μια θέα που εκτείνεται προς τη νοτιοανατολική Βοιωτία (ξεχωρίζει ο ορεινός όγκος τής Ριτσώνας), το δυτικό μέρος τής νότιας Εύβοιας από τη Χαλκίδα και νότια, το νότιο ευβοϊκό κόλπο, τη βορειοανατολική αττική, τη λίμνη Μαραθώνα. Επίσης προς πλήθος ορεινών όγκων μεταξύ των οποίων: τη Μαυρηνόρα Ωρωπού, το Μαυροβούνι Βαρνάβα (σ.σ. το εν λόγω τοπωνύμια εμφανίζονται και αλλού στην αττική, ιδίως το Μαυροβούνι), το Βουνό Μαραθώνα, τη Σκράπα, το Αγριλίκι, το Διονυσοβούνι, την Πεντέλη, τον Υμηττό και φυσικά την Πάρνηθα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: