13 Ιουνίου 2023

[στο όρος Αιγάλεω, 12.06.2023]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από μια όμορφη διαδρομή στο όρος Αιγάλεω˙ για την ακρίβεια οι εικόνες αφορούνε σημεία από τα οποία δεν είχανε παρουσιαστεί παλαιότερα εικόνες στο παρόν blog.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


























Ξεκίνησα ακολουθώντας το χωματόδρομο ο οποίος ανεβαίνει, ως μονοπάτι μετά από λίγες δεκάδες μέτρα, προς το όρος Αιγάλεω, από την οδό Ρίτσου, στην περιοχή Αγ. Χριστόφορος – Άνω Νεάπολη Νίκαιας, περνώντας από το εκκλησάκι Πρ. Ηλίας και φτάνοντας στο δασικό χωματόδρομο δίπλα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κορυφή τού όρους Αιγάλεω.
Το μονοπάτι, έχει διαμορφωθεί για να κατεβαίνουν ποδήλατα βουνού και βαφτίστηκε πρόσφατα:
























Από εκεί κινήθηκα προς τα ελληνικά αντιαεροπορικά πυροβολεία τού Β’ΠΠ και συνέχισα στο μονοπάτι που κατεβαίνει βόρεια / βορειοδυτικά.
Λίγο πριν το δασικό χωματόδρομο ακολούθησα το μονοπάτι προς τα δυτικά, το οποίο κινείται παράλληλα στο δασικό χωματόδρομο μες σε ένα όμορφο πυκνό πευκοδάσος:





























Φτάνοντας στο ύψος τής Παληοράχης, έκανα μια μικρή παράκαμψη προς την κορυφή της και την υπέροχη θέα προς τα δυτικά, που φτάνει μέχρι τα όρη Ζήρεια Κορινθίας και Παρνασσό.
Στη δεύτερη εικόνα διακρίνεται το πιο μεγάλο από τα σπήλαια Τρωγλοδύτη, στο όρος Αιγάλεω.




















Συνέχισα προς την κορυφογραμμή...
























...και κατόπιν κατέβηκα την όμορφη ρεματιά, η οποία βγαίνει βόρεια των παλιών νταμαριών στη συνοικία Αγ. Χριστόφορος – Άνω Νεάπολη.

Λίγο πριν την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης στάθηκα λίγο στο χώρο, στη θέση 37°59’24’’N 23°37’20’’E, στον οποίο υπήρχε, στα αρχαία χρόνια, οχυρό. Ελάχιστα ίχνη του έχουνε διασωθεί μέχρι σήμερα καθώς τα δομικά του υλικά θα χρησιμοποιηθήκανε στο χτίσιμο, μέχρι και στον 20ο αι., αυθαίρετων σπιτιών στην περιοχή ενώ μέρος του θα καταστράφηκε από την κατασκευή τού πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το εικονοστάσι. Όπως όμως δείχνουν οι εικόνες θα επρόκειτο για εκτεταμένη κατασκευή αφού σε διάσπαρτα βράχια διακρίνονται ανθρωπογενείς διαμορφώσεις.            













Δεν υπάρχουν σχόλια: