26 Οκτωβρίου 2020

[στο όρος Αιγάλεω, από το Σκαραμαγκά στα ελληνικά αντιαεροπορικά πυροβολεία, εποχής Β'ΠΠ, στον Κορυδαλλό, 24.10.2020]

Η πορεία μας (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia) αρχικά πέρασε από τη θέση: 38°00'23"N 23°36'49"E, όπου υπάρχουνε μια παλιά παραδοσιακή ασβεστοκάμινος, παλιά ερείπια μαντριών και πιθανόν πρόχειρες οχυρωματικές θέσεις που ανάγονται είτε στην εποχή τού εμφύλιου 1944-1949 (σ.σ. εδώ ανέφερα μόνον την εκδοχή των οχυρωματικών έργων αλλά στην πορεία, αρκετοί ντόπιοι, μεγάλης ηλικίας, μου είπαν ότι το πιο σίγουρο είναι να ήτανε μαντριά τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιηθήκανε και ως οχυρωματικές θέσεις). 
Στη δεύτερη από τις εικόνες που ακολουθούνε διακρίνονται ίχνη απόπειρας ανατίναξης τού υπερκείμενου βράχου!





















Κατόπιν ανεβήκαμε  


















στον μεσαίο υψομετρικά δασικό δρόμο, από τους τρεις κύριους δασικούς δρόμους, οι οποίοι διατρέχουνε τις βόρειες πλαγιές τού όρους Αιγάλεω, περάσαμε από τη σπηλιά στη θέση 38°00'12"N 23°37'7"E 



















και συνεχίσαμε ανατολικά. H θέα προς το όρος Ποικίλο μοναδική!



















Στην πορεία μας, στο ψηλότερο όριο μιας βαθιάς κοιλάδας [στο βάθος τής οποίας υπάρχει ρέμα, το οποίο κατεβαίνει προς τα βόρεια και συναντά το ρέμα που κατεβαίνει παράλληλα στη λεωφόρο Αθηνών (στο τμήμα Χαϊδάρι - Σκαραμαγκάς) και μέσω αυτού καταλήγει στον κόλπο τής Ελευσίνας] στη θέση 37°59'56"N 23°37'37"E, συναντήσαμε μια πανέμορφη εικόνα ενός μικρού σπηλαίου και δύο διαμπερών κοιλωμάτων και (για να μην ξεχνιόμαστε) τη νεοελληνική νοοτροπία εκφρασμένη εδώ σε μπάζα και ένα λάστιχο οχήματος, για τα οποία λάστιχα έχουμε αναφέρει τους λόγους που τα «πετάνε» μες στα δάση, σε επιλεγμένα φυσικά σημεία.
























Συνεχίσαμε προς την κορυφογραμμή ανατολικά με το λεκανοπέδιο τής Αθήνας να απλώνεται μπροστά μας.


















Στη συνέχεια στραφήκαμε προς τον υψηλότερο από τους τρεις δασικούς δρόμους με στόχο να προσεγγίσουμε τη θέση των πυροβολείων (37°59'41"N 23°37'35"E). Υπήρχανε δύο δυνατότητες: είτε να βγούμε στην οδό Αθ. Διάκου και να περάσουμε μέσ’ από ένα μέρος τού δρόμου: σκουπιδότοπο και ντροπή για όλους μας είτε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ξεκινά από το σημείο 38°00′00″N 23°37′24″E. Τελικά μία: το καλώς σημαδεμένο μονοπάτι.
Να σημειώσουμε μόνον ότι δίπλα στα πυροβολεία, πάνω στην οδό Αθ. Διάκου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπήρχε μια παράνομη στάνη (!) που είχε λειτουργήσει για κάποια χρόνια.





























----------------------------------------------------



Δεν υπάρχουν σχόλια: