Εικόνες από το ρέμα Πιρναρή, δίπλα ή πάνω στην κοίτη τού οποίου διερχόταν η αρχαία «Σφηττία Οδός», έχουνε παρουσιαστεί παλαιότερα στο παρόν ιστολόγιο (ενδεικτικά: εδώ).
Σήμερα, μετά που κλείστηκε, πριν δύο χρόνια, με συρματόπλεγμα, μια πολύ μεγάλη έκταση γύρω από τις εγκαταστάσεις τής Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τερψιθέα Γλυφάδας, η πρόσβαση στο ρέμα Πιρναρή μπορεί να γίνει είτε από το Κορωπί ανεβαίνοντας το μονοπάτι (στην αρχαία διαδρομή τής «Σφηττίας οδού») παράλληλα στο ρέμα «Ντούκα» είτε μέσω του μονοπατιού, το οποίο ξεκινά από την ταβέρνα «Το Μαντρί» και κινείται παράλληλα, πιο ψηλά και βόρεια, στο ρέμα Πιρναρή μέχρι που αυτό διακλαδίζεται αφενός προς τα αναρριχητικά πεδία «Λελάκι» και «Βραχόκηπος» αφετέρου προς την κοίτη τού ρέματος Πιρναρή, που είναι η διακλάδωση την οποία ακολούθησα. Η όλη διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
Αν μπορούσα να δώσω ένα τίτλο, στη σημερινή ανάρτηση, θα έπρεπε να ήταν: «Μα πόσες φορές κι αν έχω περάσει!» και ο λόγος έχει να κάνει με την μεγάλη (από τις μεγαλύτερες που έχω συναντήσει) παλιά προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο, στη θέση 37°54’39’’N 23°47’31’’E, δυο με τρία μόλις μέτρα από το μονοπάτι στην κοίτη, σε σχετικά εμφανές σημείο, την οποία δεν είχα ποτέ παλαιότερα προσέξει (σ.σ. δεν αναφέρεται ούτε σε χάρτες, έντυπους ή διαδικτυακούς, που έχω υπόψη μου, αλλά αυτό δεν λέει κάτι). Να σημειώσω πάντως πως πρόκειται για την πέμπτη (5η) προβιομηχανική παραδοσιακή ασβεστοκάμινο την οποία βρίσκω στον Υμηττό, μετά την έκδοση, πριν δύο περίπου χρόνια, του λευκώματος με τα παραδοσιακά ασβεστοκάμινα στις περιοχές: Πεντέλης, Υμηττού και εκατέρωθεν τής Ιεράς Οδού.
Συνέχισα ανατολικά ανεβαίνοντας το μονοπάτι στην κοίτη τού ρέματος. Να σημειώσω πως οι ενδείξεις «βάραθρο», οι οποίες βρίσκονται σε πολλά λιθάρια κατά μήκος τής διαδρομής, αναφέρονται στη «Μεγάλη Θρασκιά Σταυρού» (βλέπε το πρώτο link ανωτέρω).
Μια μικρή παράκαμψη για το «Βάραθρο Νταβέλη», στη θέση 37°54’42’’N 23°48’00’’E:
Φτάνοντας στο «Διάσελο (νότιου και βόρειου Υμηττού) Σταυρός» συνέχισα προς το «Βάραθρο Σταυρού», το οποίο βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα ανατολικότερα κατεβαίνοντας πια το μονοπάτι στη ρεματιά «Νούκα», στη θέση 37°54’39’’N 23°48’10’’E.
Αρχικά πρόσεξα πως δίπλα του, λίγα μέτρα ανατολικότερα, υπάρχει ένα στενό βάραθρο (μέγιστου πλάτους εισόδου μικρότερου τού μισού μέτρου – δεν μπορεί να περάσει άνθρωπος) βάθους περί τα δύο μέτρα (σ.σ. είναι εκεί που σταμάτησε ένα κομμάτι ξύλο που έβαλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει προς τα κάτω δίπλα και λοξά). Δεν είδα να αναφέρεται σε χάρτες ούτε βρήκα κάτι σχετικό στο διαδίκτυο (αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναφορά ή / ή και δεν είναι ήδη γνωστό):
Τέλος ακολουθούν εικόνες από το «Βάραθρο Σταυρού»:
Επέστρεψα μέσω της ίδια διαδρομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου