Στο παρόν παρουσιάζονται λίγες εικόνες από τη Μαυρηνόρα Ωρωπού. Πρόκειται για τον τρίτο ορεινό όγκο, στην Αττική, με το τοπωνύμιο Μαυρηνόρα*. Ο συγκεκριμένος βρίσκεται ανατολικά τής Μαλακάσας, βόρεια τής Ν.Ε.Ο. Α1 (Αθήνας – Θεσσαλονίκης), στο ύψος τής εξόδου τής Ν.Ε.Ο. Α1 προς Μαρκόπουλο Ωρωπού και Ωρωπό, ανατολικά τής επαρχιακής οδού Μαλακάσας – Μαρκόπουλου Ωρωπού και δυτικά τού ρέματος Μαυροδήλεσι. Πρόκειται για έναν κατάφυτο, σχετικά ομαλό ορεινό όγκο, ύψους 645 μ., στο δυτικό μέρος τού οποίου ξεχωρίζει ο υπολειμματικός χώρος παλιού λατομείου, στον οποίο έχει γίνει εκτεταμένη δενδροφύτευση. Δενδροφύτευση, κυρίως κυπαρισσιών, έχει γίνει και σε μεγάλο μέρος τού υπόλοιπου ορεινού της όγκου και ιδίως εκατέρωθεν των χωματόδρομων και ασφαλτόδρομων που τη διατρέχουν. Πολύ παλιά είχε καεί, αλλά σήμερα το δάσος (πεύκων, πουρναριών, κυπαρισσιών κ.λπ.) είναι πολύ πυκνό και εκτός των χωματόδρομων και των ελάχιστων λειτουργικών μονοπατιών απροσπέλαστο. Επίσης βρίθει άγριας πανίδας από αλεπούδες, αγριογούρουνα κ.λπ. μικρότερα ζώα και πουλιά.
Η διαδρομή την οποία ακολούθησα έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia (σ.σ. οδικώς κάποιος μπορεί να πάει στην κορυφή, όπου βρίσκονται το Πυροφυλάκιο Μαυρηνόρας και το εκκλησάκι Αγ. Κυριακής μέσω της οδ. Αγ. Κυριακής από το Πολυδένδρι):
Ξεκίνησα πεζή από το σημείο που ξεκινά δασικός χωματόδρομος βόρεια τού χώρου «Air Soft Μαλακάσας», προς τη Μαυρηνόρα, στα 175 μ. μετά τον κυκλικό κόμβο, και την έξοδο προς την επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Μαρκόπουλου Ωρωπού, περί τα 800 μ. πριν το ύψος τού παλιού λατομείου.
Το πρώτο χιλιόμετρο τού χωματόδρομου έχει δυστυχώς μετατραπεί σε σκουπιδότοπο μπαζών, παλιών επίπλων κ.λπ. Μια θλιβερή, τριτοκοσμική και ακατανόητη εικόνα και μια εν δυνάμει αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς στο δάσος. Ένα από τα πράγματα που δεν κατάλαβα ποτέ μου ήτανε: γιατί κάποιος να φορτώσει την παλιά του επίπλωση ή το στρώμα του σε ένα αγροτικό ή άλλο όχημα και να πάει να τα πετάξει στο δάσος όταν με ένα τηλεφώνημα στην υπηρεσία καθαριότητας τού δήμου του θα την μαζέψουνε χωρίς κόστος, από μπροστά από το σπίτι του, την επόμενη εργάσιμη; Όσον αφορά τα μπάζα «καλά κάνουν» οι εργολάβοι και τα πετάνε όπου βρουν, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.
Ακολουθούνε λίγες εικόνες από την εύκολη διαδρομή μέχρι και την κορυφή. Η θέα εμποδίζεται από το πεπλατυσμένο σχήμα τής Μαυρηνόρας, είναι όμως πολύ καλή ιδίως προς την βόρεια πλευρά τής Πάρνηθας:
Αν ξεπεράσει κανείς την θλιβερή εικόνα τού πρώτου χιλιομέτρου ή επιλέξει να έρθει πεζή μέσω τού ασφαλτόδρομου από Πολυδένδρι, πρόκειται για μια ευχάριστη, χαλαρή διαδρομή με κατά τόπους πολύ καλή θέα.
* Οι άλλοι δύο είναι:
Στην Πεντέλη:
Στο Διόνυσο Κερατέας:
Εκτός των προαναφερθέντων ορεινών όγκων ως Μαύρη Ώρα ή Μαυρηνώρα αναφέρεται και ρεματιά βορειοανατολικά τού Ασπρόπυργου, στις παρυφές τής Πάρνηθας.
Να σημειώσω πάντως ότι, για το τοπωνύμιο Μαυρηνόρα, πέραν της προφανούς ετυμολογίας: Μαυρηνόρα < Μαυρηνώρα < Μαύρη ώρα, είναι πιθανή και η Μαυρηνόρα < Μαυρηνόρι < Μαύρον όρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου