19 Οκτωβρίου 2021

[στη Μαυρηνόρα, στο Διόνυσο Κερατέας, 16.10.2021 - αναθεώρηση κειμένου 31.10.2021]

Το τοπωνύμιο Μαυρηνόρα συναντάται σε τρία βουνά στην Αττική: Στον ορεινό όγκο ανατολικά τού ποταμιού Βαλανάρης στην Πεντέλη (υψ. 783 μ.), στη βορειοανατολική Αττική, στο βουνό 5 χλμ. σε ευθεία βορειοανατολικά τού Καπανδριτίου (υψ. 646 μ.), στις δυτικές παρυφές τού οποίου υπάρχει λατομείο που φαίνεται από την Ν. Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας στο ύψος τής εξόδου προς Μαλακάσα και στο βουνό, στη νοτιοανατολική Αττική, το οποίο θα μας απασχολήσει στο παρόν και  το οποίο δεσπόζει από νότια τού Πόρτο Ράφτη και από βόρεια τής Κακιάς Θάλασσας με υψ. 405 μ.
Στο εν λόγω βουνό δεν υπάρχουνε πολλά μονοπάτια αλλά πλατιοί δασικοί χωματόδρομοι και ζώνες πυροπροστασίας. Η κυκλική διαδρομή που ακολουθήσαμε είχε αφετηρία και κατάληξη το χώρο παιδικών κατασκηνώσεων στον οικισμό Διόνυσος Κερατέας, στον οποίο φτάσαμε οδικά μέσω της τρίτης εισόδου στον εν λόγω οικισμό.
Το βουνό είναι κατάφυτο με πεύκα και το μόνο βουνό με υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μ. σε ολόκληρη την Αττική που δεν έχει καεί τα τελευταία 50 χρόνια. Εκτός από ελάχιστους διάσπαρτους στην κορυφογραμμή καμένους κορμούς από κεραυνούς κανένα ίχνος ότι το δάσος στο βουνό έχει καεί δεν είδα. Ίσως πολύ παλαιότερα στο ανατολικό του άκρο (προς το ακρωτήρι Τσουργέλι ή σε κάποιες παρυφές του να εκδηλωθήκανε κάποιες φωτιές που όμως δεν προλάβανε να επεκταθούν.

Η διαδρομή μας, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί ...
























... ξεκίνησε από το σημείο:


















Στην επόμενη στο βάθος η κορυφή τής Μαυρηνόρας με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας:


















Φτάνοντας στην κορυφογραμμή επιλέξαμε να κινηθούμε κατά μήκος ενός μονοπατιού πάνω στην κορυφογραμμή διότι ο δασικός χωματόδρομος, τον οποίο πήραμε επιστρέφοντας, δεν έχει θέα προς το Αιγαίο.




















Στην επόμενη διακρίνεται ο οικισμός Κακιά Θάλασσα και στο βάθος η Λαυρεωτική, η Μακρόνησος, η Τζιά κλπ.


















------------------


















Στην επόμενη διακρίνεται το Πόρτο Ράφτη με τη χερσόνησο Κορώνη, στην οποία βρίσκεται αρχαία Καστροπολιτεία. 



















Η Μαυρηνόρα όπως απλώνεται δυτικά από την κορυφή της (στο βάθος δεξιά η Μερέντα και στο μέσο το Πάνειο όρος (ενδεικτικά εδώ και εδώ) και η Κερατέα):


















Δίπλα στις κεραίες υπάρχουν ερείπια αντιαεροπορικού πυροβολείου εποχής Β’ΠΠ:





















Από εκεί πήραμε ένα παλιό μονοπάτι που κατεβαίνει προς τη νότια πλαγιά τού ακρωτηρίου Τσουργέλι με σκοπό να επιστρέψουμε μέσω του δασικού χωματόδρομου που κινείται στις νότιες παρυφές τής Μαυρηνόρας, αλλά μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα κατηφορική πορεία το αφήσαμε επιστρέφοντας αφενός γιατί τα ίχνη του ήταν ασαφή και το έδαφος σαθρό αφετέρου (κυρίως) γιατί από τον περιτειχισμένο χώρο με ένα μισοτελειωμένο κτίσμα κάτω ακουγόντουσαν πυροβολισμοί κυνηγών καθώς και γαυγίσματα από αρκετά σκυλιά διάσπαρτα στην πλαγιά.


















Στην επιστροφή κινηθήκαμε στο δασικό χωματόδρομο, βόρεια τού μονοπατιού στην κορυφογραμμή…




















... και περάσαμε από τη δεύτερη πεπλατυσμένη κορυφή τής Μαυρηνόρας (στη δεύτερη εικόνα στο βάθος η Μερέντα):



















Κατεβήκαμε από τη ζώνη πυρασφάλειας / δασικό χωματόδρομο, αλλά στο τέλος της/του «πέσαμε» σε συρματοπλέγματα των κατασκηνώσεων και σπιτιών. Τελικά βγήκαμε στο δρόμο μέσ’ από το δάσος κινούμενοι εκτός φυσικά μονοπατιού παράλληλα στα συρματοπλέγματα. Εάν υπήρχε κάποια σήμανση αδιεξόδου θα είχαμε πάρει το δασικό χωματόδρομο λίγο ψηλότερα προς τα ανατολικά και μετά προς τον οικισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: