08 Μαΐου 2024

[στο νότιο Υμηττό – ρέμα Βαρελά, Στρώμα, 07.05.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από τη διαδρομή, την οποία ακολούθησα το πρωινό τής 7ης Μάη 2024, στο νότιο Υμηττό και η οποία έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:

















Ξεκίνησα από το τέλος τής οδού Πριγκηπονήσων, στην Τερψιθέα Γλυφάδας, και ανέβηκα το μονοπάτι στην κοίτη τού ρέματος Βαρελά, εικόνες από το οποίο έχουνε παρουσιαστεί παλαιότερα στο παρόν ιστολόγιο (ενδεικτικά: 13.10.2020 και 23.04.2024).
Αυτή τη φορά στάθηκα λίγο παραπάνω στις δύο ξερολιθιές, που συναντά κανείς περί τα 870 μ. μετά που μπαίνει στο μονοπάτι και λίγες δεκάδες μέτρα πριν το παλιό σκουριασμένο εικονοστάσι, και οι οποίες έχουνε σημειωθεί στον προηγούμενο χάρτη.
Πρώτα βλέπει κανείς μια τετραγωνισμένη ξερολιθιά 1,5 με 2 μ. πλάτους, σαν ερείπια στενού πύργου… 




















…και λίγο μετά ενός περίπου τετράγωνου κτίσματος με ένα ημικύκλιο, προς τα έξω, στα ανατολικά του. Στάνη αποκλείεται. Παλιό, μεσαιωνικό και πίσω μικρό φρούριο-οχυρό; παλιά αγροικία; Η ημικυκλική προς τα ανατολικά προέκταση σε υποψιάζει και για παλιό εκκλησάκι, αλλά δεν έχω βρει κάτι σε κάποιο χάρτη.:


























Συνέχισα και φτάνοντας στα 500 περίπου μ. υψόμετρο είδα ότι η βλάστηση προς νότια, προς τη βάση τής εντυπωσιακής, χαρακτηριστικής, ορθοπλαγιάς, ψηλά στο Στρώμα, μάλλον επιτρέπει την άνοδο. 
Προχωρώντας, εκτός μονοπατιού, διαπίστωσα ότι, καθώς κινείσαι οφιοειδώς, ανάμεσα στη χαμηλή βλάστηση υπάρχουνε βατά περάσματα και υποτυπώδη μονοπάτια.




















Ακολουθούν εικόνες από:

-το σημείο, στη βάση τής ορθοπλαγιάς, που βγήκα και όπου υπάρχουνε τρία μικρά κοιλώματα στο βράχο:





















-το υποτυπώδες μονοπάτι προς τα δυτικά, στη βάση τής ορθοπλαγιάς, όπου διακρίνεται ένα ακόμα κοίλωμα:





















-το γύρισμα τού υποτυπώδους μονοπατιού, ακολουθώντας τη βάση τής ορθοπλαγιάς, προς τα νότια και νοτιοανατολικά:
























Λίγα μέτρα μετά όμως η πυκνή βλάστηση δεν επιτρέπει τη συνέχιση. Εκεί όμως ο γκρεμός από πάνω δεν είναι κατακόρυφος, αλλά έχει κλίση περί τις 45 με 50 μοίρες (100 με 120% αντίστοιχα) και δεδομένου ότι έχει σχισμές να πιαστείς επιτρέπει την ανάβαση.
--η επόμενη ανεβαίνοντας:


















--η επόμενη πάνω από τον κρημνώδη βράχο:


















-τη διαδρομή, σε βατό βραχώδες πεδίο, προς το Σπήλαιο Μητρομάρα, από το οποίο ξεκινά το μονοπάτι προς ψηλά στο Στρώμα (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διαδρομή μέτρησα τουλάχιστον τριάντα (30) χελώνες!:
























Φτάνοντας κάτω από την κορυφή τού Στρώματος, με τις εγκαταστάσεις τής ΥΠΑ, συνέχισα το μονοπάτι ανατολικά:


















Στο σημείο που το μονοπάτι διακλαδίζεται σε ένα που συνεχίζει βόρεια, προς τα ανάντη τού ρέματος Βαρελά και το Μαυροβούνι, και ένα ανατολικά, μέχρι μια πολύ βατή κορυφή, στα 644 μ. υψόμετρο, με δεσπόζουσα θέα προς τα ανατολικά κ.λπ., διακρίνεται ένα βύθισμα έως 1,5 μ. και πλάτους 3 με 4 μ..:


















Θα μπορούσε να είναι και προϊόν φυσικών διεργασιών, θα μπορούσε να είναι και τεχνητά διαμορφωμένο (π.χ. παλιά δεξαμενή ή καραούλι).
Συνέχισα μέχρι την προηγούμενα αναφερθείσα κορυφή, στα 644 μ. υψόμετρο (στο video μεταξύ άλλων διακρίνονται: το Στρώμα από βορειοανατολικά, τα ανάντη τής ρεματιάς Βαρελά και στο βάθος το λεκανοπέδιο τής Αθήνας κ.λπ., το Μαυροβούνι, ο Εύζωνας (βόρειος Υμηττός), η Πεντέλη, τα Μεσόγεια με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο κόλπος των Πεταλιών και στο βάθος η Εύβοια, η Μαυρηνόρα Κερατέας, το όρος Μερέντα, το Πάνειο όρος, ο Όλυμπος Αττικής, ο λόφος Αγ. Δημητρίου, ο Σαρωνικός κόλπος, οι λόφοι τού νότιου Υμηττού: Κακαβούλα και Στραβαετός  κ.λπ.):




















-την επιστροφή. Στη δεύτερη εικόνα έχει σημειωθεί το σημείο που ανέβηκα πάνω από την ορθοπλαγιά, στο Στρώμα.: 


           

Δεν υπάρχουν σχόλια: