24 Απριλίου 2024

[η διαδρομή ρέμα Βαρελά – κορυφή Μαυροβουνίου, στο Νότιο Υμηττό, 23.04.2024]

Εικόνες από το όμορφο μονοπάτι, στην κοίτη τού ρέματος Βαρελά έχουμε παρουσιάσει και παλαιότερα (ενδεικτικά: εδώ). Το ρέμα Βαρελά ξεκινά από το διάσελο μεταξύ των ορεινών όγκων Μουροβουνίου και Στρώματος (εφεξής: διάσελο) και κατεβαίνει δυτικά, κινούμενο μεταξύ των υπόψη ορεινών όγκων, προς την Τερψιθέα Γλυφάδας όπου εκβάλλει σε ένα τεχνητό βαθούλωμα (σ.σ. το βαθούλωμα είναι μεγάλης έκτασης και βαθύ και χωράει μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά αν ρίξει μια «θάλασσα» και γεμίσει, η διέξοδος των νερών προς τη θάλασσα θα είναι μέσα από την συνοικία τής Τερψιθέας), στο τέλος τής οδού Πριγκηποννήσων όπου ξεκινάει και το μονοπάτι που ανεβαίνει την κοίτη του.

Στο παρόν, το συννεφιασμένο, μουντό, με κινηματογραφικές εικόνες, πρωινό τής 23ης Απρίλη 2024, ακολούθησα το μονοπάτι στην κοίτη, από το τέλος τής οδού Πριγκηποννήσων μέχρι το διάσελο και από εκεί μέχρι την κορυφή τού ορεινού όγκου Μαυροβούνι. Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ακολουθούνε λίγες εικόνες από τη διαδρομή:
-από την κοίτη τού ρέματος Βαρελά:




















-από το διάσελο. Η πρώτη προς την κορυφή τού Μαυροβουνίου από νοτιοανατολικά της και οι επόμενες τρεις από έναν όμορφα διαμορφωμένο, πρόχειρο, χώρο αναψυχής, όπου ξεχωρίζει ένα σμιλευμένα τετραγωνισμένο λιθάρι (με χώρο να στέκεται πάνω του κάποιο κερί κ.λπ.) ενδεχομένως πολύ παλιό:


























-από το κακοτράχαλο επικλινές μονοπάτι προς την κορυφή με πολύ καλή θέα κυρίως προς τον ορεινό όγκο Στρώμα:





















-από την κορυφογραμμή, μεταξύ τής τσιμεντένιας κολόνας τής ΓΥΣ και ενός λιθοσωρού, φτιαγμένου από ορειβάτες. Στην τρίτη εικόνα διακρίνονται οριακά ο λόφος Πρ. Ηλία Κορωπίου (με το αρχαίο ρωμαϊκό λατομείο και τα Ιερά Ομβρίου Διός και Προοψίου Απόλλωνα), πίσω του ο Βόρειος Υμηττός και στο βάθος δεξιά η Πεντέλη. Το ακριβές σημείο τής κορυφής τού Μαυροβουνίου δεν ξεχωρίζει εύκολα με το μάτι και πρέπει να βρίσκεται κάπου μεταξύ τής κολόνας ΓΥΣ και του λιθοσωρού, συμπεριλαμβανομένων αυτών.:






Δεν υπάρχουν σχόλια: