Όταν στην προχθεσινή ανάρτηση: «Περί της απαγόρευσης διέλευσης στις δασικές περιοχές, πάρκα και άλση», γραμμένη το πρωινό τής τραγικής Κυριακής 29.09.2024, είχα αναφέρει την ανακολουθία μεταξύ των «Ημερήσιων Χαρτών Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς», για την υπόψη Κυριακή, μεταξύ αφενός του meteo.gr αφετέρου του civilprotection.gov.gr, δεν φανταζόμουνα πως η ανακολουθία αυτή θα ακολουθηθεί από τέτοιας έκτασης τραγική επιβεβαίωση.
Μεταξύ άλλων:
Όλο το πράσινο βόρεια από το δρόμο μέχρι κάτω σχεδόν τη θάλασσα, όπως έχει αποτυπωθεί στην ανάρτηση τής 11ης Σεπτέμβρη 2024, κατακάηκε.
Το χωριό Ελληνικό, δίπλα στο φαράγγι Οσίου Λουκά, κατακάηκε όπως και το γειτονικό Άνω Πιτσά, όπου κάποιες οικογένειες θρηνούνε τους αδικοχαμένους νεκρούς τους.
Θα περάσω εκ νέου τους χάρτες όπου έχει σημειωθεί το σημείο έναρξης τής καταστροφικής δασικής φωτιάς, που έκαψε ολοσχερώς πάνω από 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων υπό αναγέννηση από προηγούμενες φωτιές, καλλιεργειών και κτηνοτροφικών χώρων, πολλών σπιτιών και άφησε πίσω της δύο νέους ανθρώπους νεκρούς και ποιος θα μετρήσει ποτέ πόσα ζώα.
Θα ήτανε λεπτομέρειες αν δεν είχε συμβεί ό,τι συνέβη. Στο χάρτη του meteo.gr η ευρύτερη περιοχή από την οποία ξεκίνησε η φωτιά έχει επισημανθεί συγκριτικά με τις γύρω ως πιο επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιάς ενώ στο χάρτη τής Πολιτικής Προστασίας έχει επισημανθεί μεν ως 3 άρα επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά μια κατηγορία κάτω από την υπόλοιπη Κορινθία και την Αττική, όταν οι προγνώσεις μιλούσανε για 6 και 7 μποφόρ σε όλη την Κορινθία ενώ στο λεκανοπέδιο τής Αθήνας για 1 μέχρι 4 μποφόρ.
Oι χάρτες τής Πολιτικής Προστασίας δεν είναι μόνο για τους πεζοπόρους αλλά, το μακράν σημαντικότερο, με βάση αυτούς καθορίζεται το επίπεδο ετοιμότητας τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με βάση αυτό το χάρτη για παράδειγμα στο Λόφο Φιλοπάππου, όπου οι άνεμοι δεν ξεπεράσανε τα 4 μποφόρ (όπως είχε προβλεφθεί) είχε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από τη δυτική Κορινθία όπου οι άνεμοι ξεπεράσανε τα 6 μποφόρ (όπως είχε προβλεφθεί).
Μήπως είμαι υπερβολικός και ήταν ένα τυχαίο στατιστικά αναμενόμενο λάθος;
Ας δούμε τους αντίστοιχους δημοσιευμένους πίνακες για την 30η Σεπτέμβρη 2024, στους οποίους έχει σημειωθεί η θέση τού Ποικίλου όρους.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβεις ότι από τις 29 στις 30 Σεπτέμβρη 2024, στης Πολιτικής Προστασίας η Αττική έπεσε κατηγορία ενώ στου meteo.gr εμφανίζεται αύξηση επικινδυνότητας εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
Προσωπικά την απάντηση την πήρα στη σύντομη πεζοπορία μου στο όρος Ποικίλο (σ.σ. στο οποίο όταν η Πολιτική Προστασία ανακοινώνει κατηγορία 3, κίτρινο, επιτρέπεται η πεζοπορία από την πλευρά τής Πετρούπολης) το πρωινό τής 30ης Σεπτέμβρη 2024. Ο αέρας που φυσούσε ήδη από την 08.00 και καταγράφεται στο video της χθεσινής ανάρτησης είναι πολύ δυνατός. Βέβαια παίζουνε ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, αλλά έτσι κι αλλιώς διανύουμε μια άνυδρη περίοδο και οι θερμοκρασίες δεν έχουνε μεγάλες διαφορές.
Οι «Ημερήσιοι Χάρτες Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» τής Πολιτικής Προστασίας είναι οι επίσημα αποδεκτοί, κινητοποιούνε μηχανισμούς και παράγουν αποφάσεις. Είναι πολύτιμα εργαλεία, αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σύνταξή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου