16 Αυγούστου 2024

[στο φαράγγι Οσίου Λουκά, στον Σκουπαίικο ποταμό, 16.08.2024]

Στο παρόν παρουσιάζονται εικόνες από ένα πανέμορφο μέρος, στην ορεινή δυτική Κορινθία, πολύ κοντά στο χωριό Ελληνικό: το φαράγγι Οσίου Λουκά, στον Σκουπαίικο ποταμό. Η σύντομη διαδρομή, περί τα 800 μ. από το σημείο που ξεκινά ο χωματόδρομος προς το εκκλησάκι Οσίου Λουκά μέχρι το σημείο που αρχίζει το κατέβασμα με βοήθεια ορειβατικών σχοινιών στην κοίτη τού φαραγγιού,  την οποία ακολούθησα, έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:


Ακολουθούν εικόνες από τη διαδρομή και το φαράγγι:
-η όμορφη θέα προς τα βόρεια από το σημείο που ξεκινά ο χωματόδρομος. Στο βάθος ο κορινθιακός κόλπος και πιο πέρα, στον ορίζοντα, η Φωκίδα:

















-το εκκλησάκι Οσίου Λουκά, που τελειώνει ο χωματόδρομος, στον προαύλιο χώρο τού οποίου υπήρχαν δυο οχήματα από ορειβάτες:



















-το σηματοδοτημένο με κόκκινα σημεία μονοπάτι προς το φαράγγι (στις 2η και 3η εικόνες, στο βάθος αριστερά, διακρίνεται το Μαύρο Όρος, στις νότιες πλαγιές τού οποίου βρίσκονται οι πηγές τού Σκουπαίικου ποταμού:




















-από το μονοπάτι, με τα σχοινιά, απαραίτητα κυρίως στο κατέβασμα, προς την κοίτη:



























-από την κοίτη, που κατεβάζει αρκετό νερό! Υποθέτω την Άνοιξη, που θα λιώνουνε τα χιόνια, το νερό θα είναι πολύ περισσότερο και ορμητικό:

































Σημειώσεις:
-Για να φτάσει κανείς στην αρχή τού χωματόδρομου, που οδηγεί στο εκκλησάκι Οσίου Λουκά, ανεβαίνει οδικά από τα παράλια χωριά Κάτω Πιτσά ή Λυκοποριά Κορινθίας προς το χωριό ημιορεινό-ορεινό χωριό Ελληνικό. Εκεί αν συνεχίσει μέσ’ από το χωριό θα χρειαστεί να περάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα χωματόδρομο. Μπορεί όμως, λίγο πριν το χωριό Ελληνικό, να πάρει τον πρόσφατα συντηρημένο ασφαλτόδρομο, περιφερειακό τού χωριού Ελληνικό, προς τα Άνω Πιτσά.
-Η σύντομη διαδρομή, στο χωματόδρομο και το μονοπάτι, αλλά και η κοίτη που βγάζει, είναι πεντακάθαρη. Ότι διασχίζονται μόνο από φυσιολάτρες και φυσιοδίφες, που έχουν ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση, λέει πολλά για την παιδεία που μας λείπει.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: