Ο ανιψιός τού Αντίγονου, Πτολεμαίος, κατ’ εντολή τού θείου του, μεταξύ 312 και 308 π.Χ., κατασκεύασε στην κορυφή τού σημερινού Μεγάλου Βουνού, που βρίσκεται απέναντι από τη Χαλκίδα, στην πλευρά τής Στερεάς Ελλάδας, Ακρόπολη, τα ερείπια τής οποίας σώζονται μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόψη θέση ήταν οχυρωμένη από τα μυκηναϊκά χρόνια. Μάλιστα μέλη τής πανάρχαιας αυτής οχύρωσης χρησιμοποιηθήκανε στην κατασκευή τής Ακρόπολης από τον Πτολεμαίο, ο οποίος, συνέχισε τα οχυρωματικά έργα κατασκευάζοντας τείχος μήκους 11 χλμ!, προς τα βόρεια, μέχρι τον ορεινό όγκο Χτυπάς, καθώς και οχυρά στις κορυφές λόφων. Από όλα αυτά τα εκτεταμένα οχυρωματικά έργα σώζονται ερείπια κυρίως από την προαναφερθείσα Ακρόπολη, τα τείχη στο Μεγάλο Βουνό και η οχύρωση στο Μικρό Βουνό (σ.σ. πρόκειται για την κορυφή, στα 192 μ. υψ., δυτικά αυτής τού Μεγάλου Βουνού, στα 285 μ. υψ.).
Το πρωινό τής 23ης Νοέμβρη 2024, ακολούθησα τη διαδρομή, που έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia:
…ανεβαίνοντας το εξαιρετικό, και ως μονοπάτι και για τη θέα του, «Μονοπάτι Σωκράτης», που ανοίχτηκε πάνω σε παλιότερο μονοπάτι και συντηρείται εξαιρετικά από το Σύλλογο «Σιδερίτης» μέχρι τα νοτιοανατολικά όρια τού οχυρωματικού τείχους. Προτού τις εικόνες να σημειώσω ότι υπάρχει και κατευθείαν προς την κορυφή μονοπάτι, βατό, σηματοδοτημένο, με μεγάλη κλίση, αλλά χάνεται σημαντικό μέρος τής όμορφης θέας την οποία προσφέρει το «Μονοπάτι Σωκράτης».:
-στην επόμενη το εργοστάσιο τής παλιάς Τσιμεντοβιομηχανίας Χαλκίδας.
-στην επόμενη, μεταξύ άλλων, διακρίνεται ο όρμος των Ναυπηγείων Χαλκίδας και το χωριό Βαθύ.
Κατόπιν συνέχισα πότε στο μονοπάτι πότε στο νότιο τμήμα τού οχυρωματικού τείχους, παράλληλα σε αυτό. Το εν λόγω τείχος κινείται λίγο βορειότερα από τα όρια τού λατομείου τής προαναφερθείσας τσιμεντοβιομηχανίας, το οποίο λατομείο «έφαγε» όλο το νότιο μέρος από το Μεγάλο Βουνό.
-στην επόμενη μεταξύ άλλων διακρίνονται δεξιά τού λατομείου η κορυφή Μικρό Βουνό και στο βάθος οι ορεινοί όγκοι Σαγματάς και δεξιά ο Χτυπάς.
Φτάνοντας στο διάσελο Μεγάλου και Μικρού Βουνού, συνέχισα προς την κορυφή τού Μικρού Βουνού και την εκεί οχύρωση.:
-στην επόμενη διακρίνεται το Μεγάλο Βουνό από δυτικά. Αριστερά του η Χαλκίδα, δεξιά του το παλιό λατομείο.
Κατόπιν επέστρεψα στο διάσελο και ακολούθησα το μονοπάτι προς την κορυφή τού Μεγάλου Βουνού και την Ακρόπολη.:
Από εκεί μπορούσα είτε να κατέβω το μονοπάτι κατευθείαν προς το σημείο που είχα ξεκινήσει είτε να επιστρέψω ακολουθώντας το μονοπάτι που είχα ανέβει μέχρι το διάσελο κ.λπ. Αντ’ αυτών έκανα ένα μικρό κύκλο, κάτω από το τείχος τής Ακρόπολης (δεν προσέφερε κάτι), όπου ήταν εφικτό, και βγήκα ανατολικά τού διάσελου στο μονοπάτι μέσω τού οποίου επέστρεψα, κόβοντας όμως δρόμο προς το τέλος (παρακάμπτοντας το πρώτο ανεβαίνοντας πέταλο τού «Μονοπατιού Σωκράτης») λόγω βροχής, η οποία πάντως κράτησε λίγο.
Από τις ωραιότερες διαδρομές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου