06 Φεβρουαρίου 2018

[Καλλιθέα - Βουλιαγμένη 04.02.2018]

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε πεζή, το συννεφασιασμένο πρωινό τής 4ης Φλεβάρη 2018, ξεκίνησε από το τέρμα τής γραμμής 5 τού τρόλεϊ (Λαμπρινή - Τζιτζιφιές) στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας, και αφού ακολουθήσαμε πορεία κατά μήκος τής ακρογραμμής, μετά από 23 περίπου χιλιόμετρα (με τη διακλάδωση προς το Ακρωτήρι τού Αγίου Κοσμά), σε 4 ώρες και ένα τέταρτο τής ώρας, φτάσαμε στη Βουλιαγμένη (στο ύψος τού Δημαρχείου).   





















Ακολουθούνε κάποιες εικόνες από τη διαδρομή:



















Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο νοτιοανατολικό άκρο τής Καλλιθέας.



















Το κλειστό γήπεδο Χειροσφαίρισης και Τάε Κβο Ντό.
Ακολουθούν επτά εικόνες από την παραλία τού Παλαιού Φαλήρου.

























--------------------------



















Οι εκβολές του ρέματος τής Πικροδάφνης (για το ρέμα εδώ)


























Οι εκβολές τού σκεπασμένου ρέματος που κατεβαίνει από Αργυρούπολη και εκβάλει στο Σαρωνικό μεταξύ Αλίμου και Ελληνικού. 




















Οι δύο προηγούμενες εικόνες αφορούν ερείπια προϊστορικού οικισμού τού 2.500 - 1.900 π.Χ., που βρίσκονται στο Ακρωτήρι τού Αγίου Κοσμά, μες στον περιφραγμένο χώρο τού καταστήματος αναψυχής (ο χώρος το χειμώνα είναι κλειστός αλλά υπάρχει φύλακας και επιτρέπει την είσοδο).   




















Για την παλαιοχριστιανική βασιλική τού 5ου αι. μ.Χ, εδώ.



















Στη νησίδα μεταξύ τών δύο ρευμάτων τής παραλιακής λεωφόρου, στα όρια Γλυφάδας και Βούλας.




















Στην παραλία στο Καβούρι. Για τη νησίδα Μικρό Καβούρι εδώ.

Οι δύο φωτογραφίες που ακολουθούν αφορούν αρχαία λεωφόρο που ανακαλύφτηκε πρόσφατα (είναι σε φάση έρευνας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και διαμόρφωσης τού χώρου) και βρίσκεται στην παραλία τού Καβουριού, απέναντι από τη νησίδα Μικρό Καβούρι.


























Κλείνουμε με εικόνες από τα ελάχιστα σωζώμενα τμήματα της Ιερατικής Οικίας του Ιερού Απόλλωνος Ζωστήρος (βρίσκεται στη λεωφόρο Απόλλωνος στο λαιμό τής Βουλιαγμένης) και του παρακείμενου αρχαίου Ναού τού Απολλωνος Ζωστήρος (που βρίσκεται μες στις εγκαταστάσεις τού συγκροτήματος Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ)  























Ναός Απόλλωνος Ζωστήρος

Ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρας, ήρθε στο φως όταν τα παιδιά του Ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης παίζοντας στην άμμο κοντά σε ερείπια τοίχων εντόπισαν μαρμάρινα βάθρα, τμήματα κιόνων και τμήμα επιγραφής. Η επιγραφή αναφέρονταν σε ιερό του Απόλλωνος Ζωστήρος και έτσι την περίοδο 1926 - 1927, ξεκίνησε ανασκαφική έρευνα από τους αρχαιολόγους Κ. Κουρουνιώτη και Μ. Πιττίδη.

Με την ανασκαφή και την αποκάλυψη του ναού επαληθέφθηκαν οι αρχαίες πηγές και συγκεκριμένα ο Στράβωνας (1ος π.Χ.) που αναφέρονταν στην τοπογραφία της περιοχής και ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) που μιλούσε για την ίδρυση στην περιοχή, ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα, στην Αρτέμιδα και στη Λητώ. Ο Παυσανίας μάλιστα ερμήνευσε με γλαφυρό τρόπο το προσωνύμιο «Ζωστήρ», όπου σύμφωνα με το μύθο στο σημείο αυτό η Λητώ κυνηγημένη από την εξαγριωμένη Ήρα και θεωρώντας ότι έφτασε η ώρα να γεννήσει τους δίδυμους θεούς, παιδιά του Αία, έλυσε τη ζώνη της.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ανασκαφέα, Κ. Κουρουνιώτη, το ορθό αρχικό επίθετο του Απόλλωνος είναι «Ζωστήριος» και όχι «Ζωστήρ», επομένως η ονομασία του δεν είχε τοπική προέλευση, αλλά αναφέρονταν στην πολεμική ιδιότητα του θεού. Είναι ο Απόλλωνας ο ζωσμένος με την πολεμική εξάρτησή του, που ετοιμάζεται για πόλεμο.

Ο ναός θεμελιώθηκε στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. (αρχαϊκή περίοδος) ως το σημαντικότερο ιερό του αρχαίου δήμου των Αλών Αιξωνίδων (σημερινές Δ.Ε. Βούλας -Βουλιαγμένης) και ίσως το επισημότερο ιερό του Απόλλωνος στην Αττική. Αποτελείται από τον σηκό, μια απλή ορθογωνική αίθουσα, με διαστάσεις 10,80 μ. X 6,00μ., της οποίας η είσοδος βρίσκεται στο κέντρο της ανατολικής της πλευράς και την περίσταση.
Ο ναός, λόγω της θεμελίωσης του στην αμμώδη παραλία και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, κατακλύζονταν από υπόγεια ύδατα με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές φθορές. Η μελέτη αποστράγγισης που εφαρμόστηκε, μετά από έγκριση του ΥΠΠΟΤ και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το 2011 υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη χρηματοδότηση της «ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ», είχαν σαν αποτέλεσμα τη σωτηρία του μνημείου και την ανάδειξή του.

ΣΗΚΟΣ
Σώζονται οι τοίχοι και των τεσσάρων πλευρών του, όμως μόνο στο βόρειο τοίχο διατηρείται το αρχαϊκό πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας που ανήκει στην αρχική φάση της οικοδόμησής του. Στους τοίχους των υπολοίπων πλευρών διακρίνονται διάφοροι τρόποι κτισίματος που μαρτυρούν τη συνεχή χρήση του ναού στο πέρασμα των χρόνων. Το δάπεδό του είναι κατασκευασμένο από πλάκες τιτανόλιθου, ιδιαίτερα επιμελημένης κατασκευής. Σε μεταγενέστερη φάση, τοίχος χωρίζει το σηκό σε δύο μέρη.
Μέσα στο σηκό σώζονται:
Α. Τα τρία μαρμάρινα βάθρα στα οποία ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα των θεών που συλλατρεύονταν, δηλαδή του Απόλλωνος, της Λητούς και της Αρτέμιδος. Στα δύο ακριανά σώζεται η επιγραφή ΗΑΛΑΙΕΙΣ ΑΝΕΘΕΣΑΝ
Β. Ο μαρμάρινος θρόνος του ιερέα του ναού .
Γ. Η μαρμάρινη τράπεζα προσφορών η οποία φέρει επιγραφή που αναφέρεται στην επισκευή του ναού κατά
τον 4ο αι. π.Χ., όταν ιερέας του ναού ήταν ο Πολύστρατος.

ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ
Ο ναός περιβάλλεται από κιονοστοιχία με αράβδωτους κίονες, έξι στις μακριές και τέσσερις στις στενές του πλευρές. Οι κίονες είναι μεμονωμένοι δηλαδή στηρίζονται σε λίθινες τετράγωνες βάσεις που δεν συνδέονται ούτε μεταξύ τους ούτε με το σηκό.

ΒΩΜΟΣ
Μπροστά από την είσοδό του ναού βρίσκεται βωμός ορθογωνίου σχήματος με διαστάσεις 4,25μ. Χ2,55μ. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που διαθέτουμε βοηθούν να αναπαραστήσουμε τη δομή του.













Δεν υπάρχουν σχόλια: