12 Μαΐου 2020

[στο Μαυροβούνι, στο Νότιο Υμηττό, 10.05.2020]

Την Τρύπια Σπηλιά, στις βόρειες πλαγιές του Μαυροβουνίου, στο Νότιο Υμηττό, την είχαμε συναντήσει κι εδώ:  pribas.blogspot.com..

Στο παρόν, με στόχο την κορυφή τού Μαυροβουνίου, ακολουθούμε αρχικά την ίδια διαδρομή (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί) μέχρι τα ερείπια τής αρχαίας οχύρωσης περνώντας και από την Τρύπια Σπηλιά.



Αυτό το κομμάτι τής διαδρομής, στις βορειοδυτικές πλαγιές τού Μαυροβουνίου, με τους μοναδικούς σχηματισμούς των λευκών ασβεστολιθικών βράχων με τις έντονες χαράξεις από τη δράση τού νερού κυρίως, με την εξαιρετική φυτική βιοποικιλότητα, όπως αυτό το πανέμορφο μωβ λουλουδάκι με τα τσαλακωμένα άνθη, και την πυκνή χαμηλή πευκώδη βλάστηση είναι υπέροχο.   


































Από εκεί ακολουθήσαμε τη σημειωμένη με κόκκινα σημεία διαδρομή προς τα νότια και την κορυφογραμμή τού Μαυροβουνίου. Η διαδρομή αυτή δεν είναι μεγάλου μήκους, έχει έντονη κλίση αλλά δεν πρόκειται για μονοπάτι. Ουσιαστικά, και ιδίως στο πιο επικλινές, προχωράς από βράχο σε βράχο, ανάμεσα σε πουρνάρια και συστάδες πεύκων και απαιτεί αρκετή ώρα και στάσεις (ανάλογα βέβαια και με την φυσική κατάσταση του καθενός) για ανάσες. 
[Η διαδρομή αυτή, την οποία ακολουθήσαμε ανεβαίνοντας, είναι μια από τις τρεις δυνατές προσεγγίσεις τής κορυφογραμμής τού Μαυροβουνίου. Η δεύτερη είναι αυτή που ακολουθήσαμε κατεβαίνοντας, και η τρίτη από το Στρώμα μέσω τού διάσελου που ενώνει το Στρώμα και το Μαυροβούνι στο ανάντη τού ρέματος Βαρελά (βλέπε την τελευταία φωτογραφία).]




















Φτάνοντας στην κορυφογραμμή αρχικά κατευθυνθήκαμε ανατολικά προς την πεπλατυσμένη κορυφή (στα 770 μ. υψόμετρο), με την εξαιρετική θέα προς τις ανατολικές πλαγιές τού Βόρειου Υμηττού, την Πεντέλη, τα μεσόγεια, την Εύβοια, τη νοτιοανατολική Αττική και τη Λαυρεωτική. 
























Κατόπιν ακολουθήσαμε όλη την κορυφογραμμή δυτικά μέχρι τους απόκρημνους βράχους (τα Τρία Δάκτυλα, όπως λέγεται) που δεσπόζουν του Ελληνικού, της Γλυφάδας και της Βούλας με τη θέα να απλώνεται μέχρι την ανατολική Πελοπόννησο και τα νησιά του Σαρωνικού.
























Από εκεί κινηθήκαμε εκτός μονοπατιού βόρεια για να συναντήσουμε το αρχικό μονοπάτι μέσω του οποίου και γυρίσαμε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: