11 Ιανουαρίου 2021

[στην είσοδο τού Μεγάλου βαράθρου Μαυροβουνίου, 10.01.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την είσοδο τού Μεγάλου βαράθρου (σ.σ. βαραθροσπήλαιου) Μαυροβουνίου ή "Παρεξήγηση" όπως λέγεται, στη θέση 37°54'13"N 23°48'15"E και της κυκλικής διαδρομής (την οποία έχουμε περάσει κατ' επανάληψη) που ακολουθήσαμε από την Τερψιθέα Γλυφάδας. 



























Το Μεγάλο βάραθρο Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το users.otenet.gr:
Βρίσκεται σε υψ. 590 μ. στη βόρεια πλευρά του Μαυροβουνίου, πολύ κοντά και στ' αριστερά του μονοπατιού που οδηγεί από το διάσελο Σταυρός στην κορυφή Μαυροβούνι του Υμηττού και 150 μ. περίπου πάνω από τα χαρακτηριστικά κάθετα βράχια της Ντούκας.
Η είσοδος του βάραθρου είναι ένα πολύ στενό και δυσεύρετο βαθύτατο σχίσμα. Μετά από κατακόρυφο βάθος 53 μ., ένα στενό πέρασμα οδηγεί σ' ένα αρκετά κατηφορικό θάλαμο, που στο τέλος του το ύψος της οροφής του είναι 30 μ. Έχει συνολικό βάθος 115 μ. Δεν έχει καθόλου σταλακτιτικούς σχηματισμούς.
Ανακαλύφθηκε στις 21.9.1935 και μετά από συνεχείς επισκέψεις το 1937-39 ολοκληρώθηκε η εξερεύνησή του στις 1 και 2 Ιουνίου 1946 από τη σπηλαιολογική ομάδα του ΕΟΣ Αθηνών. Αναλυτική περιγραφή του βάραθρου Μαυροβουνίου έχει δημοσιευτεί στην επετηρίδα του ΕΟΣ "Το Βουνό" έτους 1946 (σελ. 106 - 113)
(σ.σ. προτείνω ανεπιφύλακτα το κατέβασμα, ακολουθώντας το αμέσως προηγούμενο link, της έκδοσης "Το Βουνό", του 1946, με τις πολυποίκιλες και σημαντικές πληροφορίες που περιέχει καθώς και τα λογοτεχνικά κείμενα). 

Εικόνες από το εσωτερικό του, μπορείτε να βρείτε στο: spilaiologia.blogspot.com.

Αρχικός στόχος τής πορείας που ακολουθήσαμε την 10.01.2021 ήτανε το Μεγάλο Σπήλαιο Μαυροβουνίου, το οποίο σύμφωνα με τον έντυπο χάρτη που είχα μαζί μου, ήτανε στη θέση  37°54′14’’N 23°47′48’’E. Ακολουθώντας το κλασικό μονοπάτι από την Τερψιθέα, που περνά από την Τρύπια Σπηλιά (κι εδώ), φτάνοντας βόρεια από το υπόψη σημείο, κινηθήκαμε νότια, με στόχο να το προσεγγίσουμε, ανεβαίνοντας, εκτός μονοπατιού, την πλαγιά τού Μαυροβουνίου, αφενός δεν βρήκαμε κάποιο σπήλαιο αφετέρου η κλίση και η διαμόρφωση τού εδάφους περισσότερο ευνοούσε την ανοδική πορεία παρά την επιστροφή. Έτσι συνεχίσαμε προς την κορυφογραμμή





















, στην οποία όταν φτάσαμε κινηθήκαμε ανατολικά και κατόπιν βόρεια, στο μονοπάτι που κατεβαίνει προς τη θέση τού αρχαίου πύργου και μετά στο διάσελο Βόρειου Νότιου Υμηττού (Το Σταυρό).
Κατεβαίνοντας διασταυρωθήκαμε με το περίπου μονοπάτι που καταλήγει στο Μεγάλο Βάραθρο Μαυροβουνίου ή "Παρεξήγηση", το οποίο και ακολουθήσαμε. Να σημειώσουμε βέβαια ότι η πληροφορία μετρά, όπως είναι γραμμένη στο βράχο και δεν παρεξηγείται.




























ΥΓ. Να τονίσουμε ότι το Μεγάλο Σπήλαιο Μαυροβουνίου, βρίσκεται αρκετά ανατολικότερα τού σημείου που δείχνει ο χάρτης, ήτοι στη θέση: 37°54'16’’N 23°47'57’’E, πολύ κοντά στην Στρογγυλή Σπηλιά και ευελπιστούμε να το επισκεφτούμε μελλοντικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πρόσβαση, έστω κι εκτός μονοπατιού, η οποία δεν θα απαιτεί αναρρίχηση, κάτι που απαιτεί παραδείγματος χάρη η πρόσβαση στη Στρογγυλή Σπηλιά (σ.σ. σημειώνεται ότι από την είσοδο της Στρογγυλής Σπηλιάς κρέμεται σκοινί, προσδεδεμένο σε μεταλλικά στηρίγματα, μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να ανέβει. Το σκοινί (δείχνει να) είναι σε καλή κατάσταση, αλλά καλό είναι τέτοιες απόπειρες, όταν πλην του σκοινιού δεν υπάρχει τίποτα να κρατηθείς, να μην αποτολμούνται ούτε από μεμονωμένους πεζοπόρους ούτε και από μη έχοντες σχετική εμπειρία). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: