24 Απριλίου 2021

[στο όρος Πανί, του Πάνειου όρους, 18.04.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από τη διαδρομή στο μονοπάτι, το οποίο οδηγεί από τα Καλύβια Θορικού στην κορυφή τού όρους Πανί, το οποίο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι το δυτικό / βορειοδυτικό μέρος τού Πάνειου όρους (βλέπε το χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί).





































Η ορατότητα το πρωινό τής 18ης Απρίλη, λόγω της αφρικανικής σκόνης που είχε σκεπάσει τον αττικό ουρανό, ήταν πολύ περιορισμένη. 
Ξεκινήσαμε από το τέλος τής οδού Φιλοθέης, στα Καλύβια Θορικού...



















... περάσαμε δίπλα από ένα χώρο, κάτι σαν νεκροταφείο οχημάτων και πήραμε το ανηφορικό μονοπάτι.

























Σε κάποιο σημείο, δίπλα στο μονοπάτι, υπήρχαν 3-4 από αυτά τα πανέμορφα φυτά (δεν τα έχω ξανασυναντήσει), μήκος λίγων εκατοστών, που βγαίνουν κατευθείαν από το χώμα, και μάλλον πρόκειται για κάποιο είδος μανιταριού.
























Το Πάνειο όρος έχει καεί παλαιότερα και το πευκοδάσος αρχίζει κατά τόπους να ανακάμπτει. Σε κάποια σημεία γίνεται και δενδροφύτευση.




















Στην επόμενη εικόνα, προς το τέλος τού πιο έντονα ανηφορικού μέρους τού μονοπατιού, διακρίνονται τα Καλύβια Θορικού και το δυτικά μέρος τού όρους Μερέντα:




















Στην επόμενη εικόνα, στην σχετικά πεπλατυσμένη ευρύτερη περιοχή τής κορυφής τού όρους Πανί, διακρίνεται δεξιά του λόφου, στο κέντρο τής εικόνας, τον οποίο διασχίζει το μονοπάτι, οριακά, η περιοχή με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η κορυφή του ενώ αριστερά του το κεντρικό και ανατολικό μέρος τού Πάνειου όρους, η Ι.Μ. Αγίας Σκέπης, η Κερατέα κ.λπ. 














Το μονοπάτι χρησιμοποιήθηκε και για κατέβασμα με mountain bike, αλλά μάλλον πια θα έχει εγκαταλειφθεί αφού σε πολλά σημεία περισσότερο θυμίζει στενό ρυάκι. Στην επόμενη μια παλιά κατασκευή για πέρασμα από πετρώδες σημείο ακατάλληλο για ποδήλατο.




















Το μονοπάτι διασταυρώνεται με το δρόμο για οχήματα, ο οποίος καταλήγει στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής.























Προχωρήσαμε λίγο μέχρι την πεπλατυσμένη κορυφή τού όρους Πανί. Στην πρώτη φωτογραφία διακρίνονται τα όρη Πάνειο (το κεντρικό και ανατολικό μέρος του) και Όλυμπος αττικής και η μεταξύ τους κοιλάδα ενώ στη δεύτερη: ο Όλυμπος αττικής, το Λαγονήσι, ο λόφος Αγ. Δημητρίου κ.λπ. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: