13 Μαΐου 2021

[στην κορυφογραμμή, στο Πάνειο όρος, 25.04 και 08.05.2021]

Στο παρόν παρουσιάζουμε εικόνες από την κορυφογραμμή τού Πάνειου όρους, από το εκκλησάκι τούΠρ. Ηλία μέχρι την περιοχή που είχε συντριβεί, το αεροσκάφος τής Ολυμπιακής Αεροπορίας της πτήσης ΟΑ 954, τύπου Douglas DC-6B, με όνομα ISLAND OF KERKYRA, την 08.12.1969. Όλοι οι επιβαίνοντες, 85 επιβάτες και 5 μέλη τού πληρώματος, σκοτωθήκανε σ’ ένα από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα που συνέβησαν στον ελληνικό χώρο. Η επιτροπή που διερεύνησε τα αίτια τού δυστυχήματος αποφάνθηκε ότι οι κυβερνήτες τού αεροσκάφους είχανε παρεκκλίνει από τη σωστή διαδρομή και είχανε κατεβάσει το αεροσκάφος, κάτω από το ελάχιστο ασφαλές υψόμετρο, ενώ πραγματοποιούνταν προσέγγιση ILS (Instrument Landing System), δηλαδή διαδικασία προσγείωσης με όργανα.
Η διαδρομή έχει σημειωθεί στο χάρτη από τη wikimapia που ακολουθεί. 



Η πρώτη απόπειρα έγινε την 25.04.2021, αλλά το πρωινό εκείνο ο θυελλώδης βοριάς, που περνούσε την κορυφογραμμή, η οποία κινείται στη διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ, αποδείχτηκε πρόβλημα στο βαθμό που δημιουργούσε αστάθεια στο βηματισμό και μάλιστα σε ένα πετρώδες τοπίο.











































Η επόμενη έγινε την 08.05.2021.
Οι εικόνες που ακολουθούνε δεν παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά, αλλά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.


















Στη δεύτερη από τις επόμενες, οριακά στο βάθος, δεξιά τής Εύβοιας, διακρίνεται η νήσος Άνδρος.




















Στην επόμενη ένα πρόχειρο κατάλυμα πεζοπόρων.



















Το μονοπάτι φτάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο Σταυρός. Μετά ο πεζοπόρος κινείται κατ’ εκτίμηση.



















Η θέα από εδώ (βλέπε την επόμενη) προς τα βόρεια είναι εκπληκτική: διακρίνονται η Μονή Αγ. Σκέπης, τα Καλύβια Θορικού, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, οι ορεινοί όγκοι Υμηττού, Πάρνηθας, Πεντέλης, Μερέντας και στο βάθος δεξιά η Εύβοια.



















Στην επόμενη το Λαγονήσι και στο βάθος οι ακτές τής Πελοποννήσου και η Αίγινα.


















Το όρος Πανί (το ανατολικό Πάνειο όρος).


















Στην επόμενη διακρίνονται η κορυφή τού όρους Πάνειο (με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις), η Λαυρεωτική, το όρος Όλυμπος αττικής, το Λαγονήσι.














Στις δύο επόμενες η περιοχή της συντριβής τού ISLAND OF KERKYRA. Διακρίνονται επίσης η Κερατέα, στο βάθος η Εύβοια και προς τα δεξιά στην εικόνα η Μακρόνησος και πίσω της η Τζια.



















Οι επόμενες δυο εικόνες από τις πρώτες εκατοντάδες μέτρων τού μονοπατιού, το οποίο διέσχιζε κάποτε ένα πυκνό πευκοδάσος (το οποίο κάηκε ολοσχερώς το καλοκαίρι τού 2007), που οδηγεί προς το Λαγονήσι μέσω μιας χαράδρας με κατά βάση ασβεστολιθικές διαβρωμένες πλαγιές, όπου διακρίνονται μικρές σπηλίτσες. Η διάβρωση τού εδάφους και η κυρίαρχη πια χαμηλή βλάστηση, μετά την καταστροφική πυρκαγιά τού 2007, έχει σβήσει κατά τόπους την πορεία τού μονοπατιού και αλλοιώσει τη χλωρίδα (οι όποιες αναδασώσεις με πεύκα και κάποια κυπαρίσσια μόνο σε ορισμένες περιοχές έχουν αποδώσει).


     
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: